Saturday, November 08, 2008

Mancing lagi

Ikan bayan (ada 40 spesies rasanya di seluruh dunia), ikan coral, dalam bahasa eng, dikenali sbagai parrotfish

Pancing aku tengah menunggu mangsanya

AMC

Kapal layar

Oyster yang telah direbus

Oyster sebelum direbus


Aku dapat ikan bayan

Ghazaly dan wife, kamariah pun dapat bayan

Hari nie sepatutnya aku ge mancing awal pagi, tapi tetiba plak hujan..segala perancangan semua terpaksa dbatalkan.. Ingat memang tak nak mancing dah tadi, sb biasanya kalo mancing petang, emmang susah nak dapat ikan.. Mungkin ikan kat sini suka makan waktu pagi jer kot.. :) Tapi kol 12.30 tengahari tadi, kawan aku call, dia ajak aku ge mancing, sb hujan dah berenti masa tue. Aku mula malas nak pergi, tapi dia sungguh2 ajak, jadi aku ge lah mancing gak.. Hari nie tak dapat banyak, ada 5 ekor, 3 ekor aku lepas sb saiz tak cukup besar.. 2 ekor aku bawa balik. Yang menariknya aku dapat ikan bayan hari nie.. Ikan bayan nie kalao tak silap aku dikenali juga sebagai parrotfish. Memang ikan coral, tapi isi dia memang sedap, lembut dan manis. Aku tak tau ikan nie boleh ditangkap ke tak kat sini sb ikan nie dikategorikan sebagai ikan coral.. Tapi sebab aku nak makan gak ikan nie, jadi aku bawalah gak balik. Tadi aku kukus ikan bayan tue, memang sedap.. Sesiapa yang tak yakin, boleh cuba cari ikan bayan dan cuba makan, korang akan rasa nak lagi pas tue :)

Yang menarik hari nie, rupanya kat tempat aku mancing nie, banyak giler oyster (betul ke oyster? aku rasa cam oyster jer) . Kamalia dan ghazali tadi sempat kumpul 1 beg besar oyster. Aku tak makan sangat oyster, tapi aku bawa balik 3 oyster n masak tadi, memang sedap.. Lain kali aku pergi, aku nak kutip oyster jer :)

p/s: Jep, betul ke oyster n ikan bayan tue :) aku teka jer :p

2 comments:

jep said...

waa... kuat mancing skrg ni. awat ikan bayan tu mcm ikan buntal kuning yg biasa jumpe kat bintulu.

aku nmpk gmbr tanker kat situ, so mungkin ballast water from the tanker yg bwk parrot fish tu kot, heheh.

Kamil L said...

tue ler kan, skrg nie aku malas nak study, aku malas semua dah.. jadi aku tukar kepada memancing plak...huhu...
a.a...ikan bayan ada banyak jenis, ada 40 spesies yang bewarna warni.. Aku risau gak arie tue bila dapat ikan nie, sekali tgk, macam bayan, 2 kali tengok, macam buntal plak..hehe...

Pukul berapa jam sekarang???

Music Radio