Tuesday, November 18, 2008

Antara Faktor Mengapa Ikan Cepat Membesar...

Ikan, seperti yang kita tahu merupakan sumber protein utama di dunia pada masa sekarang. Ikan menjadi pilihan utama kerana ianya cepat mebesar dan mempunyai kandungan protein yang tinggi. Seekor ikan yang bersaiz 150 gram boleh membesar ke berat 2 kali ganda hanya dalam masa 5-6 minggu, contohnya ikan trout, siakap dan tilapia. Di sini saya menggunakan perbandingan ikan yang bersaiz besar (150g) kerana semakin kecil saiz kan tersebut, semakin pantaslah kadar tumbesarannya. Jadi bila semakin besar saiz ikan tersebut, tumbesaran akan menjadi lebih perlahan.

Salah satu faktor yang menyebabkan ikan cepat mebesar ialah kerana ianya berdarah sejuk dan hidup di persekitaran berair. Jadi ikan tidak perlu membazirkan tenaga untuk mengawal suhu badan. Ini kerana suhu badan ikan bergantung dengan suhu air di persekitarannya. Tidak seperti manusia, di mana kita akan melakukan metabolisma untuk memastikan suhu badan sentiasa dalam keadaan yang optimum di mana aktiviti ini akan memerlukan tenaga.

Ikan juga tinggal di persekitaran yang berair di mana akan mengurangkan penggunaan tenaga untuk bergerak. Air memudahkan ikan bergerak dengan penggunaan tenaga pada kadar yang minima. Faktor faktor inilah yang membantu ikan menggunakan nutrien yang diserap pada kadar yang optimum dan ini secara tidak langsung ikan akan membantu ikan membesar dengan cepat.

2 comments:

Sy Fazidawaty said...

ic ic..if so, i wanna make a new lifestyle..idup dlm air jak..sak cepat besar..hehe!ne x pande besar2 gik tuk eh.. =)

Kamil L said...

hehe...urang puan sikpolah kurus ndak :)

Pukul berapa jam sekarang???

Music Radio