Tuesday, November 18, 2008

Persoalan mengenai teori hanyutan benua

Entri kali ini aku nak ajak pelawat blog aku untuk berfikir dan memberikan pendapat mereka mengenai perkara ini. Memang banyak sangat persoalan yang berkait dengan teori hanyutan benua yang sukar untuk diyakini kebenarannya. Persoalan yang aku ingin timbulkan hanya melibatkan antara semenanjung Malaysia dan Borneo. Persoalannya:

1. Kenapa di semenanjung ada Harimau belang, di Sarawak & sabah tiada harimau belang?

2. Kenapa di semenanjung ada gajah, di sarawak tiada gajah..tetapi di sabah ada gajah yang bersaiz kecil yang lain dari spesies di semenanjung (dikatakan gajah yang wujud di sabah dibawa oleh orang inggeris yang telah mengalami evolusi yang menyebabkan ianya bersaiz kecil. Tetapi kajian oleh saintis secara saintifik menunjukkan gajah ini berbeza dengan gajah dari semenanjung-leluhur yg berbeza)

3. Dari segi spesies pokok, di Sarawak ada kayu Belian (kayu yang paling keras di dunia), tetapi di semenanjung, tiada kayu Belian.

Ini adalah antara sedikit sebanyak persoalan yang aku masih belum pasti jawapannya.. Dan sebenarnya, ada banyak lagi perbezaan mengenai hidupan liar dan tumbuh tumbuhan yang ada di semenanjung dan borneo. Sapa ada idea, blehlah nyatakan di sini..nanti kita berbincang :)

No comments:

Pukul berapa jam sekarang???

Music Radio