Sunday, November 02, 2008

Mancing di Beauty Point, Launceston, Tasmania








Semalam aku ge mancing ngan Hassan, Fakarudin n Jackson kat Beauty Point, Launceston dalam 30-40 minit dari umah aku. Tempat nie adalah kawasan perlabuhan kapal bagi Australian Maritime College (AMC) dan bagi tuan punya kapal2 layar. Memang seronok mancing kat sini sb kawasan yang cantik dan air yang bersih. aku dapat 8 ekor ikan, tapi 3 ekor terpaksa dlepaskan sebab saiz tidak mencukupi untuk membolehkannya dibawa balik. Bagi aku memang sesuatu yang menarik kerana dengan cara ini kita boleh meningkatkan populasi ikan yang semakin berkurangan. Antara spesies yg aku naikkan semalam ialah Cod, Flathead, Atlantic Salmon dan Silver Trevally.

11 comments:

Sy Fazidawaty said...

beauty point memang beauty! =) hehe!best la g mancing..pat juak release tension..nway, mek bok balit dr pesta air..so hot!huhu!but happening..lak mek upload pic k.. =)

rauhunt said...

wah ..teknik rebonding ke? Mil kau simpan la janggut pulak bg pjg (w/pun 3 urat jerrr)

jep said...

berhemahnye ko catch n release? kalo kat malaysia dari datuk sampai ke cicit ikan ko bwk blk :)) diorg check ka? anyways, aku x puas hati dgn rambut ko... ciss.. bleh ke aku buat pjg camtu.

btw, ada lg exam nxt week. aku x larat btul kat sini.

oon said...

aiii rambut ya lok, rasa mok mek cocang jak hehe

btw ktk org masih summer ka? sitok dah sejok, ariya tek snow, excited ada jak kmk, sakai bok nagga bah huhu

kamil said...

sy fazidawaty-a.a..memang kacqak siya, ikan pun banyak, sb sidak situk memang kawal populasi ikan.. Mesti memang penuh urang nangga lombak kan..nindak, jarang rame, mun sekali rame, memang penuh urang :)

Rauhan-memang aku simpan skrg nie, tp tak panjang2 lg..hormon tak cukup kot..hehe

Jep-itulah..kalo kat malaysia, dari cicit ke moyang, semua bawa balik.. =)) Diaorg tak check,tp sb mat saleh ada kat situ gak kan, segan plak kalo diaorg tgk yg kecik pun aku kebas..hehe.. tp kat tempat aku mancing, memang dah disediakan pembaris utk sukat panjang cukup ke tak sb setiap spesies mempunyai panjang minimum yg berbeza..

oon-hehe..datang situk oon, tolong tocangkan :p
kamek urang kat situ dah penghujung musim bunga..sik lamak gik summer...wah..best juak ada snow...bukan slalu dapat nangga snow kan.. Kamek urang kat situk, ujan ais adalah, snow mun nak nangga, kenak ge kat kwsn tanah tinggi jak baruk ada..huhu

Suhaizi said...

aku rindukan nk makan ikang lauttt.. asik makan daging ayam jek... dah jd meatarian dah aku nih... by the way. best tu bro g lepak situ. sure tenang aman damai tempat tuh... leh g mencing lg syok bangat seh.

kamil said...

suhaizi-a.a..sini banyak tempat mancing n rekreasi..tp memang hutan je lah banyak..tak de lah nampak bangunan2 tinggi..kira hulu lah sini..huhu..

Suhaizi said...

of coz la hahaha kalu kecik2 dulu gile mancing haha dah besar minat gak lar but ape2 jek yg outdoor mmg best hehe tak bosan. I love dealing with nature...

kamil said...

suhaizi-nanti bila dah balik malaysia, I ajak u mancing n camping kat sarawak :)

Suhaizi said...

eh kamil! ko jgn tak ajak mamat nih! mmg dah lama dia nk g Srwak hahaha selagi membujang ok lar hahaha mudah jek aku nk gerak kalu tak kene ikat jek hahaha

kamil said...

no prob...confrm aku ajak nanti :) Takpe, kalo kena ikat, lepaskan kejap ikatan, pastue, leh ikat balik..hehehe

Pukul berapa jam sekarang???

Music Radio