Saturday, November 21, 2009

Terbang Bebas


Tadi aku ge mancing ngan kawan aku. Aku sebenarnya malas nak mancing, sb alasan hanya aku malas... Tapi sb nak temankan kawan, jadi aku pun ikut dia mancing.. Aku bawalah juga joran pancing. Sampai tempat mancing, aku letak umpan kat mata kail, n aku mula lah mancing. Tapi dsebabkan takde minat nak mancing, aku hanya letak pancing kat lantai. Aku ge ambik kamera dan aku buat aktiviti lain dari meancing. Biarlah ikan makan pancing... Inilah hasil aktiviti aku semasa menemankan kawan aku mancing tadi.. Aku ambik gambar burung :)




Sunday, November 15, 2009

Lama tak jenguk...

Lama dah aku tak jenguk blog nie.. sejak sampai dari Malaysia dulu, aku mulakan minggu aku dengan kerja makmal aku yg tak tau bila nak siap. Skrg nie, jadual aku bermula dari pukul 9pg-5ptg, memang di makmal. Kekadang rasa seronok, sb kalo masuk makmal, maksudnya aku akan dapat segala data dari sampel yg aku peroleh dari experimen aku. Tapi kalo dah tiap2 hari kat makmal, perasaan bosan n memberontak pun wujud gak... Tapi seperti biasa terpaksa menidakkan kehendak perasaan untuk keluar dari kepompong kebosanan dengan memikirkan hasil yg akan aku perolehi dari analisis yg aku tgh buat skrg...

Pada masa skrg, cuaca pun dah mula panas di Tasmania.. dah nak masuk ataupun dah masuk musim panas, aku pun kurang pasti. Yang peliknya, cuaca di sini susah nak diramalkan.. kadang2 pakai baju tebal pagi, bila tengahari, panas terik plak.. Kekdang pagi panas, pakai baju nipis, dah sampai tengahari, sejuk plak.. memang kekadang dalam 1 hari, ada 4 musim. Tapi itulah realitinya.. Risau gak sb kalo suhu yang sentiasa berubah2 ini, boleh menyebabkan demam.. Buat masa sekarang, memang aku dah beli sekotak panadol sebagai persediaan kalo tetiba demam...

Kepada semua pembaca blog yang tengah bercuti (cuti sem) dan kepada cikgu2 yg akan bercuti, selamat bercuti dan gunalah cuti ini sebaiknya untuk berehat... Pada kawan2 yg masih bertungkus lumus kat Lab, teruskan usaha... :)

Thursday, October 08, 2009

Cuti cuti Malaysia...

Aku dah kat Tasmania??? huhuhu...terus terasa tensen sb dah balik Tas.. Rasa cam tak puas je aku bercuti... Sebulan rasa cam seminggu jer... Pejam celik pejam celik, dah abis cuti aku sebulan...Kalo boleh, nak jer aku sambung cuti aku lagi... Hakikatnya, hati aku masih kat Malaysia.. Memang best macamana pun tempat orang, tak bleh lawan tempat kita sendiri..

Tapi aku rasa seronok sangat dapat balik beraya tahun nie.. Aku memang tak cadang nak balik, sb aku tengah buat experiment aku yg ke 3. Nasiblah supervisor aku sanggup tolong jaga experiment aku untuk 4 minggu masa aku balik raya, kalo tak memang takde peluang aku balik..huhuhu...

Cuti kali nie aku banyak habiskan masa d rumah bersama family sb dah 2 tahun tak balik, jadi memang aku ingin abiskan masa aku di rumah jer. Masa raya pun aku tak ge mana2, kecuali malam je aku keluar ziarah umah kawan2. Memang seronok sekali sekala berjumpa, bermacam2 cerita yg keluar dan paling menarik dapat jumpa kawan2 blog yg sebelum ini hanya berhubung melalui blog masing2. Apapun, aku memang rasa bersyukur sangat dapat balik raya tahun nie.. Alhamdulillah :)


Ini adalah antara aktiviti aku masa cuti baru2 nie... Nie masa bakar lemang malam raya, sampai kol 4 pagi..huhuhu...
Lama tak bakar lemang, rasa seronok sangat :)
Ini akuariu kat umah aku..Masa aku kat umah, aku suka tengok ikan daam akuarium nie n sambil tue aku bagi makan ikan2 nie.. dalam akuarium nie ada lebih dari 5 spesies ikan... :)
Dan paling best, dapat minum air kelapa muda.. Aku memang suka sangat air kelapa muda.. Masa kat tasmania, memang ada jual air kelapa, tapi hanya air kelapa tua.. memang lain sangat air kelapa muda n kelapa tua :)

Tuesday, September 15, 2009

Balik Kampung :)

Dah dua minggu aku tak buka aku nyer blog.. Sekarang nie tengah ambik peluang bercuti setelah 2 tahun tak balik bercuti.. dah hampir 2 minggu aku kat malaysia... Tapi cuti kali nie tak lah lama sangat, hanya sebulan. Tapi kira oklah kan, setelah 2 tahun, akhirnya dapat gak aku bercuti.. Kepada semua sahabat, selamat berpuasa dan selamat menyambut hari raya aidilfitri, maaf zahir dan batin :)

Monday, August 24, 2009

IRAQ?

Semalam aku ge BAGDAD...Akhirnya aku berjaya juga menjejakkkan kaki di BAGDAD... Gambar2 ini membuktikan aku dah sampai di BAGDAD :p

Gambar diambil masa isi minyak keta

Thursday, August 20, 2009

Salam Ramadhan

Selamat Berpuasa kepada semua pengunjung blog ini... sempena bulan yang mulia ini, maaf sekiranya ada tulisan yang menyingung perasaan selama ini...
Blog nie lama dah tak d update memandangkan buat masa sekarang saya masih sibuk dan bila sibuk, idea pun takde...
Apapun, salam ramadhan...bersyukur kita dapat bertemu dengan ramadhan lagi untuk tahun ini....moga puasa kita kali ini diterima oleh-NYA... Amin

Tuesday, July 21, 2009

Giant Catfish

Monday, July 20, 2009

E-mail

Hari nie, pagi2 aku dapat email dari Jabatan Akuakultur (Uni of Tas) dengan tajuk, "HARAP BACA, PENTING". Memang tak pernah lagi aku terima email yg tajuk camne..risau lak aku.. Email ini ditujukan kepada semua staf dan pelajar post grad kat Jabatan Akua...Bila aku klik email tersebut, barulah aku faham mengapa ianya penting..Antara isi penting email tersebut..Lebih kurang gini lah bunyinya:

"Perhatian, seorg pelajar wanita dari Pakistan telah melanjutkan pengajian di peringkat Ph.D dalam bidang akuakultur dantelah mendaftar di Jabatan Akua. Adalah di ingatkan supaya semua pelajar dan staf tidak bersalaman dengan pelajar wanita tersebut bagi menghormati adat budaya mereka yang tidak membenarkan lelaki dan perempuan bersalaman. Adalah ditekankan di sini pihak universiti amat menekankan budaya hormat menghormati antara satu sama lain. Sekian, terima kasih"

Bagus lah kan, sb walaupun majoriti staf dan pelajar di sini bukan beragama Islam, tetapi mereka masih menghormati pelajar yang beragama Islam. Tapi mungkin pihak yang menghantar email tersebut tersilap antara "budaya" dan "tuntutan agama". Sebenarnya bukan menghormati budaya, tetapi menghormati tuntutan agama Islam yang mengelakkan lelaki dari bersentuhan dengan wanita...

Mengapa dan Kenapa

Mengapa ikan tak pandai terbang?
Kenapa burung tak pandai berenang?
Mengapa kuda tak pandai menyelam?
Kenapa burung tak pandai mengembek?
Mengapa itik tak pandai berkokok?

Ada sebab mengapa ianya berlaku.
Jadi mengapa sukar menerima kenyataan akan kemampuan diri sendiri?
Jadi tiada siapa yg patut dipersalahkan atas apa yg kita mampu dan tak mampu lakukan kerana itulah kemampuan kita.....

Sunday, July 19, 2009

Perjumpaan dengan pelajar Malaysia

Tadi diadakan majlis perjumpaan pelajar2 Muslim yang baru mendaftar di Kampus. Seperti biasa, pelajar baru memang tak ramai. Kali nie hanya ada 3 orang pelajar muslim yg baru. mendaftar untuk sem ini... Oklahkan, daripada takde..





Parti Selamat Tinggal

Malam lepas, aku dijemput ke parti perpisahan pensyarah aku yang akan berpindah kerja ke tempat lain. Ramai gak yang datang malam tue. Pensyarah aku nie memang rajin buat party dan dinner untuk kitaorang. Tapi lepas nie bila dia pindah, takdok lah kan.. Menariknya malam tersebut partinya berlatarkan "Fancy dress". Masalahnyer, aku jer tak tau malam tue kena guna Fancy Dress.. Jadi aku pakai biasa2 jer lah.. Tapi takpe, yang penting, aku hadir :)





Omani d Tasmania

Baru baru nie aku ge pesta pelajar oman. Memang menarik, banyak benda yg dipamerkan. Satu usaha pelajar bagi mengenalkan kebudayaan org oman. Ini adalah antara gambar yg aku sempat ambil bagi menggambarkan keadaan masa pesta ini berlangsung.









Tuesday, July 14, 2009

Apa reaksi anda?

Jika berlaku di depan anda, apakah yang akan anda lakukan???

Sunday, June 28, 2009

Membuat makanan ikan

Ini adalah aktiviti aku minggu ini. Aku habiskan masa 5 hari untuk menghasilkan 60kg makanan ikan. Disebabkan aku membuat 12 jenis diet/makanan yang berbeza, aku kena bersihkan dan "drill die" sebanyak 12 kali. Gambar di atas menunjukan aku tengah drill die. Ada 510 lubang die yg aku kena bersihkan menggunakan "drill bit". Rasa bergetar kepala lutut bila drill benda nie..huhu...

Ini adalah "die". Die ini akan membentuk pellet ikan. Ini die bersaiz 2mm.

Ini adalah mesin membuat makanan. Memang berat bila nak cantum balik. AKu kena buka, bersih dan pasang balik sebanyak 12 kali. Memang memenatkan.

Ini mesin membuat pellet.

Nie aku tengah timbang semua ingredients untuk menghasilkan makanan ikan. Antara bahan2 yg digunakan adalah:

Fish meal

Alfa cellulose yang bertindak sebagai filler

Dan beberapa bahan lain seperti bentonite, carboxylmethylcellulose, calcium chloride, vitamin, mineral dan banyak lagi.

Semua bahan2 tadi akan diadun sehingga rata. Proses menimbang dan mengadun semua bahan ini mengambil masa sekitar 2 jam bagi setiap 5kg makanan. Ianya perlu dilakukan secara berhati hati dan tepat supaya jumlah protein, lemak, kabohidrat dan tenaga berada di dalam jumlah yang betul dan tepat.


Ini semasa proses menghasilkan pelet ikan.

Anatar aktiviti yang memenatkan sebab kena berdiri di sebelah mesin bagi memastikan semuanya berjalan lancar. Biasanya proses ini mengambil masa sekitar 40-50 minit untuk siap (5kg makanan).

Ini adalah adunan bahan2 tadi.

Pelet ikan yang sudah siap, akan dimasukkan ke dalam oven dalam suhu 30 darjah selama 24 jam bertujuan untuk mengeringkan pelet ikan tadi.

Ini adalah antara pelet ikan yang sudah siap untuk digunakan. Makanan ikan adalah bahagian yang paling penting dan mahal dalam akuakultur. Tanpa formulasi yang sesuai, pelbagai masalah mungkin akan timbul. Antaranya ikan lambat membesar, ikan mudah dijangkiti penyakit, ikan terbantut tumbesaran, ikan mengalami masalah nutrisi, kos yang tinggi dan banyak lagi. Makanan ikan juga merupakan kos yang termahal dalam operasi akuakultur. Ini kerana makanan ikan biasanya merangkumi kos sekitar 50-60% dari kos keseluruhan akuakultur. Jadi cara yang terbaik untuk memaksimumkan keuntungan dalam akakultur ialah dengan menghasilkan makanan yang MURAH dan BERKUALITI TINGGI. Bagaimana caranya? Persoalan yang sukar untuk dijawab pada masa sekarang kerana banyak lagi kajian yang perlu dilakukan lagi untuk mengurangkan kos makanan ikan.

Monday, June 22, 2009

Gambar di sekitar tempat experiment di jalankan









Gambar gambar di atas menunjukkan tangki2 kajian untuk experiment aku yg ke 3. Kali ini aku kena kultur ikan di dalam 24 tangki di mana setiap tangki akan di stok dengan 31 ekor ikan. Memang antara experiment yg besar bagi aku kerana melibatkan banyak tangki dan treatments. Jadi lepas ini, aku banyak menghabiskan masa kat tangki ikan, memberi makan ikan, bersihkan tangki, periksa kualiti air, tukar air dan banyak lagi. Experiment kali ini melibatkan tindakbalas hormon dan usus ikan dengan protein. Experiment ini dijangka siap akhir bulan ogos ini. INSYAALLAH, moga semuanya berjalan dengan lancar. Amin.
video

Pukul berapa jam sekarang???

Music Radio