Monday, June 22, 2009

Gambar di sekitar tempat experiment di jalankan









Gambar gambar di atas menunjukkan tangki2 kajian untuk experiment aku yg ke 3. Kali ini aku kena kultur ikan di dalam 24 tangki di mana setiap tangki akan di stok dengan 31 ekor ikan. Memang antara experiment yg besar bagi aku kerana melibatkan banyak tangki dan treatments. Jadi lepas ini, aku banyak menghabiskan masa kat tangki ikan, memberi makan ikan, bersihkan tangki, periksa kualiti air, tukar air dan banyak lagi. Experiment kali ini melibatkan tindakbalas hormon dan usus ikan dengan protein. Experiment ini dijangka siap akhir bulan ogos ini. INSYAALLAH, moga semuanya berjalan dengan lancar. Amin.
video

14 comments:

kirana said...

Kirana paham gambar ikan ya jak. Lain2 wat selamba melihatnya...

Cikgu Adham said...

slm... menarik gk bila tgk gmbr2 ni heh heh.. er berapa kos nk wat research ni? ikan apa yg diguna sbg sample.. so kiranya experimental research la ni ya..

j@z said...

wahh..dh cam research saya pun ader..step yg sm tp guna seagrass...hhuhuhu..tp skala kecik jela..pakai aquarium..huhuhu..saya memahami tekanan yg akan tiba nanti (sebap dh rs)..jd..gud luck

Jep said...

wahh!! bleh set up hacthery mcm ni ka kat bintulu kang? semua recirculating water system ka? apa la jadi kat hatchery plan kita kat bintulu dulu tu ye. hahaha.

*wink wink* said...

waaa...great!mesti dah semangat mok polah research dah tk..gud2!wish ya best of luck yaa.. =)

Kamil L said...

Kirana-Sik apa, yg penting tau ikan... :p

Cikgu Adham-Kos? kalo melibatkan semua kos termasuk analisis makmal, sekitar 10,000 dollar. Nie ikan trout... Rasanya boleh kultur kat Malaysia, tp kena letak ais lah dalam tangki..hehe...

J@z-hehe..buat..jgn tak buat...tak leh malas...

Jep-boleh, no prob..asalkan ada bangunan n tanks jer ..hehehe... aku rasa plan tue dah tak wujud dah kot...arghhh..penat je buat....

Wink wink-thanks ya :)

Cikgu Adham said...

waw smpai mcm tu erk... kalo d malaysia xda ke idea yg lebih mantap utk jimatkan kos pengeluaran heh heh

Kamil L said...

Cikgu Adham-ini kos untuk melakukan penyelidikkan. Tapi kalo kos untuk akuakultur, saya rasa bergantung pada banyak faktor. Jenis kolam, jenis ikan, jenis makanan dan banyak lagi. Memang ada banyak cara untuk mengurangkan kos akuakultur, tapi kekadang ini akan menyebabkan risiko pada ikan gak. Contohnya kurangkan kos makanan, boleh hasilkan makanan sendiri. tapi dengan syarat makanan yang dibuat cukup semua syarat untuk ikan membesar. tiada kebaikkan jika makanan murah, tapi ikan lambat membesar dan ini akan meningkatkan lagi kos2 yang lain. jadi banyak sangat benda yang perlu dipertimbangkan dalam menjayakan projek2 akuakultur :)

kelambuharimau said...

waahh..bagus gini dah ada yang boleh tolong ajar

Norhidayah said...

hi...just blog hunting. sambung phd eh? buat pasal fish endocrinology ke? dulu ex-upm? saya masters aqua upm jugak

Kamil L said...

kelambuharimau-boleh :)

Norhidayah-a.a... buat pasal pemakanan ikan. ada gak belajar endocrinology. a.a..saya dari upm.. o.o..msc aqua... sapa supervisor n bila abis study?

Norhidayah said...

saya buat pasal reproduction endocrinology under supervision dr shaar. supposedly habis hjg thn ni.. insyaAllah. good luck!!

Norhidayah said...

macam mana dgn makanan organik tu eh? relevan ke? 1 bulan bagi..blh terus jual?

Kamil L said...

NOrhidayah-o.o..Dr Shaar... Dia ketua jabatan perikanan kan skrg... kalo buat ngan Dr shaar, mesti co super awak Dr Aennie..Saya teka jer lah kan :)

Makanan organik? Tak relevan lah guna makanan organik... sb kalo nak pastikan ikan membesar dengan baik dengan menggunakan bahan makanan organik, kos yang digunakan adalah sangat tinggi... Cuba bayangkan, sekilo ikan makan makanan komersil berharga RM 10 sekilo berbanding dengan yg makan bahan organik RM20 sekilo, mesti org akan beli yg RM 10 sekilo.. Tambahan pun, tak pernah dengan ikan makan makanan organik sebulan, terus besar dan boleh dijual..semua tue tak betul.. :)

Pukul berapa jam sekarang???

Music Radio