Wednesday, June 03, 2009

Cheese, halal @ haram???

Adakah anda peminat Cheese? Tapi adakah kita tahu cheese itu dibuat daripada apa? Jika ditanya secara rawak, mungkin ramai yang menjawab cheese adalah dihasilkan dari susu segar. Tapi bagaimana susu segar boleh bertukar menjadi cheese? Persoalan ini yang berkait rapat di mana ianya akan menentukan halal dan haram cheese yang dihasilkan nanti.

"Rennet" adalah bahan kompleks semulajadi enzim yang dihasilkan dalam perut mamalia bertujuan untuk menghadamkan susu dan biasanya digunakan untuk membuat cheese. Antara enzim aktif dalam rennet adalah chymosin/rennin dan ada juga enzim enzim penting yang lain seperti pepsin dan lipase. Tetapi ada juga rennet yang dihasilkan daripada bahan bukan haiwan. Pada masa sekarang memang ada rennet dari sayuran.

Walaupun begitu, rennet daripada haiwan banyak digunakan untuk membuat cheese. Persoalannya, haiwan apa yang digunakan? Adalah lembu? unta? kambing? khinzir? dan jika lembu, unta dan kambing digunakan, adakah ianya disembelih secara mengikut syariah Islam? Kalau dari khinzir, memang terang HARAM nya....

Memang tidak dapat dinafikan cheese banyak digunakan di restoran restoran makanan segera.. Adakah restoran makanan segera ini menggunakan cheese yang halal? Jadi sekarang ini terpulanglah pada diri kita sendiri untuk memastikan cheese yang kita beli dan makan itu halal dan tidak mengandungi unsur unsur yang haram di dalamnya.

Anda boleh merujuk beberapa laman web mengenai rennet:

1. http://www.iaravat.com/IsCheeseHalaalorHaraam.pdf

2. http://www.insinet.net/jasr/2007/904-907.pdf

3. http://www.therevival.co.uk/animal-rennet-is-it-halaal

4 comments:

kirana said...

Laaa... Kamil, ni yg wat Kirana takde selere nak makan cheese nih! Ptui! Ptui!

Kamil L said...

Kirana-huhu...boleh makan, tapi kena cari yg Halal lah kan :)

yarn said...

kmk pun alu teselap mbaco artikel ktk tuk...huhu...baruk malam tadik mkn cheese... *gulp* @_@

Kamil L said...

Yarn-huhu....mudah mudahan cheese yg kito makan selamak tok halal kan... Kenek tok dah tauk, kenak check lah kan bilo nak makan :D

Pukul berapa jam sekarang???

Music Radio