Tuesday, November 11, 2008

Platypus


Dalam entri aku sebelum ini pasal echidna, aku ada tulis mengenai platypus, di mana binatang ini merupakan mamalia yang bertelur. Di bawah adalah gambar platypus yang aku berjaya rakam masa aku pergi ke Burnie, Tasmania pada tahun lepas. Aku kira bertuah kerana dapat merakam gambar platypus liar kerana pada masa sekarang memang sukar nak jumpa binatang nie. Platypus hanya boleh dijumpai di Australia timur dan Tasmania. Haiwan ini nampak macam jinak, tetapi kita perlu berhati hati kerana haiwan ini mempunyai duri yang beracun di bahagian kaki.

Gambar memang kurang jelas, jadi kalo nak tengok dengan lebih jelas, sila klik gambar di atas.

5 comments:

Sy Fazidawaty said...

kat cnun byk binatang plek2 owh..best juak ktk kat cya..dpt juak ganti steve irwin lak.. =)

Kamil L said...

ya lah kan..banyak binatang pelik2... Kamek pun heran juak..huhu...Sik dapat ganti steve, sb mek takut ngan boyak..hehe... Tapi kat tempat kito agik banyak kali binatang pelik2, just kito jak belum jumpa...luas gilak kawasan hutan kan...

Sy Fazidawaty said...

huhu..2nite x tdo..esok last exam..yeay!pas exam tuk lak mek balit saratok jap..mok g carik binatang plek2 kat utan..hehehe!

jep said...

mil, ni ada kaitan dgn continental drift. bla bla.. :D

since ko interested psl nature ni kan (my interest starts to grow only recently).. ape kata entry akan dtg ko bincang pasal big bang theory.. evolution & creationism. which side u are on etc. it's a challenging topic gak utk kita as a muslim & scientist. it would be interesting!

p/s: ko tulis ek.. then kita discuss. aku xde member nk bincang psl ni.. heheh

Kamil L said...

Sy Fazidawaty- a.a..carik2, kelak mun nemu, ambik n upload gambar :) Kamek dolok slalu juak ngaon belah pagan nun, nganso binatang pelik2, tapi sik do juak nemu eh..huhu...

Jep-mungkin gak related dengan teori hanyutan benua. Membuktikan Tasmania n mainland dulu adalah satu dataran yang sama. Bagus idea ko, nanti aku cuba cari benda2 yang menarik :) Aku skrg ada gak baca kajian sains dan kaitan dengan ayat2 dalam al-quran. Memang menarik..Buku tajuk "A Brief illustrated guide to understand Islam".. Kalo ko nak baca buku nie online pun ada gak:
http://www.islam-guide.com/

Pukul berapa jam sekarang???

Music Radio