Monday, November 24, 2008

Hari yang memenatkan dan menensenkan aku..

Pagi tadi aku bangun awal sebab nak ge Aquaculture Centre (Hatchery), tempat ternak ikan dan tempat buat research mengenai ikan. Aku kena cuci 12 tangki bersaiz 500L, 1 tangki 1 tan dan 1 tangki 5 tan. Ini adalah persediaan untuk aku start 2nd experiment. Jadi sebelum aku start 2nd exp, aku kena pastikan tangki semua bersih dan bebas dari patogen yg merbahaya pada ikan. Aku start cuci tangki dari pagi sampai pukul 4 ptg terus menerus tanpa henti. Tapi masih lagi belum habis aku cuci, esok aku kena sambung lagi. Lepas aku cuci semua tangki nie, aku kena isi semua tangki ini dengan air tawar dan aku akan biarkan tangki nie selama sebulan untuk pastikan biofilternya berfungsi dengan baik. Jadi aku akan tambah ammonium chloride untuk mempercepatkan bakteria membiak kat filter di mana bakteria ini adalah bakteria berguna untuk membersihkan air.

Lepas tue, abis aku basuh tangki tadi, aku kena sediakan bahan2 untuk membuat makanan ikan. Banyak dah tak ada dalam simpanan, jadi aku hantar email kat supervisor aku minta dia beli bahan2 yang baru. Itu tak jadi masalah, yang masalah sangat, aku nyer mineral premix yang aku formulated dah hilang. Mineral premix ini adalah campuran mineral2 pada sukatan yang telah ditetapkan oleh researcher sebelum ini. Aku buat 1 kilo hari tue, aku letak lam peti sejuk, tapi semuanya hilang. Memang aku tensen giler, sebab nak campurkan bahan2 kimia nie bukan senang, perlukan ketelitian dan kesabaran yang tinggi. Pada masa yang sama, banyak bahan kimia dah abis stok. Kalo aku nak buat yang baru, aku kena banyak order bahan2 yang baru. Ambil masa lagi dan aku kena tunggu lagi.

Aku memang tensen dan geram, aku pergilah cari supervisor aku, manalah tau dia letak kat tempat lain ataupun dia buang ke, sebab dia selalu bgtau kat aku, kalo aku tak label aku nyer barang2, dia akan buang. Jadi aku ge lah cari dia (bukan mengamuk lah, sekadar bertanya). Bila jumpa, aku tanya dia, dia ada nampak tak aku nyer mineral premix? Sebab aku rasa dah kena buang dah.. Dia pun bgtau aku yang dia tak pernah buang mineral premix setakat yang dia ingat. Erm..kalo camtu, mesti ada orang lain dah terbuang aku nyer mineral premix... Wah..tensen2....

8 comments:

mia said...

abang..sabar eh..setiap dugaan tu msti de hikmahnyee :)

p/s: bateri nset ttinggl kt umah..huaaa

jep said...

kweng3... gitu la nasibnye if u're sharing a fridge or lab. mane yg xde label.. dianggap sbg brg dah x pakai n bleh dibuang. pasrah je la.

btw, sape ni ber'abg2' dgn ko ni?.. adakah...

Anonymous said...

aha..soalan yg sama dr Jk...sapa yg ber'abg2' ngan mil ni?kakakkakakaka

Kamil L said...

mia- thank you mia :)

Jep- itulah kan...tp aku label aku nyer, nie mesti kes tak faham tulisan tangan aku nie..huhu...o.o.. Itu cik umi...

Kak Juri- Jawapan sama seperti di atas :) Ju nie, cam tak besa plak :p dulu pun kak juri panggil mil abg kamil kan :p

Natrah &Helmi said...

wow..abang kamillll....hahaha

Kamil L said...

Natrah-itu tandanya kita dah semakin tua :p Kalo dulu org panggil adik kan..haha

juri said...

hello en kamil..bila masa mek tunggah ktk abg???? huhuhu abg mek ...malu la nak cakap....

Kamil L said...

juri-wah..sik ngaku pulak kak juri :p

Pukul berapa jam sekarang???

Music Radio