Thursday, October 23, 2008

Legenda Buaya dari Sabah

Bilamana kita mendengar nama bujang senang disebut, di fikiran kita akan tergambarlah Sarawak, di mana Sarawak dan bujang senang tidak dapat dipisahkan. ada banyak versi mengenai bujang senang. Tetapi jarang bagi kita mendengar legenda sang buaya dari negeri lain, kecualilah dogeng sang kancil mempermainkan buaya. Kali ini saya ingin berkongsi cerita legenda mengenai buaya di sungai Kinabatangan, Sabah.

Pada masa dahulu dikatakan di sungai kinabatangan, buaya boleh berkomunikasi dengan manusia dan pada waktu tersebut juga wujud keharmonian diantara buaya dan manusia. Cerita ini bermula bilamana seekor buaya putih air tawar yang bernama Terrunggari telah menarik seorang budak ke dalam sungai dan dibawanya budak itu ke muara sungai kinabatangan. Tujuan Terrunggari menraik budak tersebut ialah untuk menjadikan budak tersebut sebagai saksi antara pertarunganya (Terrunggari) dengan seekor buaya dari laut yang besar yang bernama Berlintang. Berlintang ialah buaya yang memerintah laut pada masa tersebut.

Berlintang bukan sahaja memerintah laut, tetapi ingin merampas kuasa di sungai yang pada masa itu dikuasai oleh Terrunggari. Jadi sebelum Berlintang berhasrat mengusai sungai, dia perlu berdepan dengan Terrunggari. Terunggari tidak mahu membiarkan Berlintang mengusai sungai disebabkan Berlintang seekor buaya yang ganas dan akan menyerang haiwan dan manusia di sungai Kinabatangan.

Sebelum bertarung, Terrunggari memberitahu budak tersebut, kalau darah putih muncul dari dasar sungai semasa pertarungan tersebut berakhir, itu bermaksud dia kalah dan dia mahu budak tersebut memberikan amaran pada orang kampung supaya berpindah dari sungai Kinabatangan bagi menjamin keselamatan mereka dari diserang oleh Berlintang. Jika darah merah yang muncul dari dasar sungai pula, ini bermaksud Terrunggari menang dan orang kampung tidak perlu takut kerana keamannan antara buaya dan manusia akan terus terjamin.

Kemudian, berlakulah pergaduhan diantara Terrunggari dan Berlintang di mana di akhir pertarungan tersebut, darah merah telah muncul dari dasar sungai. Jadi ini bermaksud Terrungari menang dan manusia tidak perlu takut kerana Terunggari tidak akan menyerang manusia.

Tapi ini adalah lagenda dan cerita dogeng semata mata kerana mengikut statistik, setiap tahun, akan ada orang menjadi mangsa kepada buaya di sungai tersebut.

No comments:

Pukul berapa jam sekarang???

Music Radio