Thursday, October 09, 2008

Ngenang ka kesah dolok dolok (dalam bahasa sarawak)

Geram juak sa nyawa nak nulis lam bahasa sarawak eh..tapi mun kamek nulis lam bahasa swk, mesti yang faham, shah, jep, ju/JK jak yang faham..mun yang lain2, nang sik faham.. Lebih2 agik mun kuzak ngan rauhunt.. sik pa lah..pos tok jak nulis bahasa swk..kelak nulis BM gik..huhu...

Sebenar eh, aku kat Lab..tengah nunggu supervisor aku, alu sik datang2, janji ngan aku nak temu kat lab kol 9, tok dah 9.30, alu sik sampei2 agik.. Kali nya masih tidur kat umah kali ataupun mungkin nya lupak.. mun sik datang juak lam 10 minit tok, alu terpaksa lah aku ge opis nya.. Malas juak sa nyawa ku nak nait tingkat 3, lelah ku nak deki tanggak ya..

Aku molah energy minggu tok.. Sebenarnya samples aku dah abis dah aku analisis untuk part energy. Arie tok aku turun lab sb nak nolong supervisor aku analisis nya pun samples.. Biasanya nya memang akan bayar ikut jam.. mun sik salah aku mun analisis samples, lam AUD 20 sejam.. ah, sik kesahlah berapa nya merik, yang penting, nya berik duit juak ngan aku..hehe...

Aku sebenarnya malas juak, tapi dah supervisor minta tolong, sik pa lah kata ku lam ati, sb tok kali pertama nya minta tolong aku analsis samples nya... Sebelum tok pun nya selalu nolong aku sampling.. Tiap2 kali sampling, nya mesti turun nolong aku dari pagi sampei petang... Ya ku ngenang balit masa aku belajar MSc kat serdang dolok, semua dari a to z aku polah dirik pun.. sampling, handling ikan, ukur ikan,sedia tangki, sedia sistem, semua aku polah dirik pun... Tapi kat situk, supervisor aku akan turun nolong aku sampling, ngukur ikan, ambik darah ikan, labwork..arum bulak, mun aku molah keja, mesti sidak ya turun nolong, mun sik, ngabas jak supaya yg aku polah sik lari dari asal...

Ingat aku waktu aku molah sampling untuk gastrointestinal evacuation rates..selama 24 jam berturut2 sik tdr...setiap dua jam kena collect fish feaces. ada 12 tangki, setiap tangki 1000l/1tan. Semalam malaman sik tdr, supervisor aku lah ngan aku berjaga collect samples...mun aku sorang, sik terlarat juak aku..huhu... Banyak juak kenangan eh..mun nak cerita, takut sik larat jak urang mbaca.. :) Kelak2 aku nyambung agik eh :)

23 comments:

oon said...

yahhhh keluar dah kelakar swak nya kohhh. sik tertahan2 nyawa ktk nak mill.

kmk pun gia juak mil, mun molah labwork nuggu semalaman, supervisor rajin juak nunggu koh. takutnya kt tok accident kah pakabenda. mun di msia. ibohh jakk.

yaaahh klk kitak dah d msia klk, rajin2 juakla nulong student. hehe.

kamil said...

oon- yalah shah, lamak juak eh sik kelaka sarawak..huhu..jeles nangga kitak nulis bahasa swk, ya lah mek nulis juak..hehe...
Ya lah kan, pas tok, kena rajin2 lah kita semua nolong student sampling..hehe

jep said...

LOL. aku rasa rauhan n kuzak msh leh paham la wei bhs srwk ko ni? oo.. ko nk aku kabarkan kat surizan gak ke? :))

AUD20 sejam?? woww.. nak jugak! byk tu wei.. kumpul2 leh la ko travel ke US ni :D

Kuzak said...

Mampus Aku Tak Faham. Ktuk! Ktak! Ktuk! Ktak!

kamil said...

JEP- hehe..ko dah duduk swk banyak tahun, tue bila ko baca, mesti ko rasa kuzak/rauhan leh faham, tp hakikatnya memang diaorg takkan fham pun.hehe...
Ingat nak tulis lam bahasa saratok, tp risau semua tak faham plak..hahaha...
Surizan? hehe...bolehlah :)
Nie tengah kumpul nie, nak ge NY (angan2 je)..hehe..

Kuzake-Mengape kamue teek pahe cake akue (versie Botae Kirie) =))

rauhunt said...

awww ..Pink nyer

Kuzak ..aku pun tak paham

Ktoqqqqq ktoq ktoq ktoq ..Saratoqqqq

Kuzak said...

Lagi Sekali Rauhan!! Lawak nak Mampus.

rauhunt said...

Haha ..Kuzak, ntahla mmg best mengutuk Kamil dan apa saja yg berkaitan dgn dia (i.e Saratok, SMK Bahasa Malaysia, Seluar corak ular sawa batik, Seluar baju melayu kuning terang, "Aqu Taq Study Apa Lagik (dgn muka cemas buat2), Sakit bibir bila exam menjelang etc etc).

Soryla Kamil, w/pun kau belajar oversea, dah ada blog dan berambut panjang ..aku dan kuzak tetap berminat untuk mengutuk kau!

kamil said...

kuzak & Rauhunt..
korang, tak insaf2 lagi rupanya..huhu
Itu zaman2 silam tue..jadi kan kenangan..hahaha..eh..aku simpan lagilah baju melayu batik tue bukan baju melayu ular sawa lah.. :p
Ko n kuzak memang dari dulu hobi mengumpul BEKALAN AKHIRAT ..huhuuhu..Insaf2 :p

Kuzak said...

Wei.. Aku Budak Baikle... Mane Ade Kutuk Pasal Saratoq (Qolqolah Kubra), Baju kuning, Kupiah Tabligh, Kolej Cermai Jaya Dgn Suhardi dsb...

jep said...

LOL!!! mil, sorry.. aku terpakssa join kuzak & rauhan kali ni.

byk btul kenangan ko tinggalkn kat kitorg mil. :))

btw, ni radio aussie ka?

kamil said...

KUZAK- hehe..aku pun tak kutuk Botae Kirie, takde signal celcom, kena panjat kelapa nak dapat signal, pakai seluar skolah tiap2 hari dan lain2 :p

Jep-hehe..itulah jep..masing2 ada kenangan..yg best tue siap nyanyi sepohon kayu tiap2 pagi..haha...aku tak leh lupa gak lah part tue, start nyanyi, terus ann telungkup bantal kat telinga..haha...

kamil said...

O.O..Tak, nie bukan radio kat sini, nie radio internet..ada webpage utk radio2 internet (tak mewakili mana2 negara di dunia termasuk rantau panjang atau bota :p ) ..kalo ko berminat, nanti aku bg webpage nie kat ko...

amy said...

Kamil, setakat bhs sarawak camtuk senang jak paham ehs..coba nkah bhs saratok sikit2 baruk best!..hehe...
kmk jd silent reader jak salu..mls nak active gilak bertenet tok ehs..anyway, mok wish selamat hari raya maaf zahir n batin...
p/s: tpanggil2 jak rasa nak nkah komen lepas maca post bhs serawak...
btw..tauk sik sapa tuk?heheh..

kamil said...

Thank you amy :) Kelak mek nulis bahasa saratok skali :) Tp sebenarnya bahasa saratok kamek pun dah sik sepekat dolok....banyak dah bercampur aduk..huhuhu....
Selamat Hari Raya juak kat kitak...
Kamek tok sebenarnya ada 2-3 org kawan nama amy..huhu..jd mun dari segi penulisan dan kajian yg kamek polah (melalui komen2 kitak kat blog jep), kamek rasa tok Amy Halimah... betul sik? Mun salah, maaf lah yer ..huhu...

SyFazidawaty said...

tulis la lam bahasa saratok oo..mesti best..proud 2 be saratokian! =)

kamil said...

syfazidawaty- hehe..do mek nulis...yo pun bena so nyawo nak ngingat ayat.hehe

jep said...

:)) skrg aku kene tgu org nyanyikan aku lagu tu pagi2 lor.. susah btul nk bgn

kamil said...

Jep-ko kena ajar housemate ko lagu tue lah..kalo dia tak leh cakap BM, ko ajar dia versi eng..hehe

amy said...

Kamil, aoklah betullah ya..paduhal kenak perati juak komen kmk rah blog jep..hhhehe..

kamil said...

hehe...ya kitak kenak hati2 o.o..komen kitak semua di perati wlpun kat blog jep :p
Yah..lamak na sik dengar berita kitak amy..maok dah 2 tahun..so, bila balit tek? ke sambung terus sinun?

amy said...

adui kamil..mcm xtauk kmk kan nang anti-sosial..hik hik..nindak sunyi tanpa berita..dah one n half year dah rah scotland tuk..yup..kmk smbg terus phd situk jak..dah convert riya..susah eh phd tuk.asa nak gila jak..

kamil said...

Tahniah lah amy..muda gik kitak dapat PhD kelak...Kamek urang tok dah tua dah :p

Kitak anti sosial? Hehe..tauk juak, tp rindok jak nanyak..hehe :p Guro jak eh, jgn manas eh :p

Pukul berapa jam sekarang???

Music Radio