Wednesday, October 29, 2008

Ikan Hiasan 1 (Pemilihan spesies mengikut corak pemakanan)

Kita biasa melihat sesetengah peminat ikan hiasan memilih untuk mencampurkan beberapa spesis ikan dalam satu akurium yang sama. Di sini aku ingin berkongsi beberapa perkara yang boleh dan perlu dipertimbangkan semasa memilih spesies ikan yang ingin diletakan bersama dalam satu akuarium. Salah satu faktor yang perlu dipertimbangkan ialah corak pemakanan ikan tersebut. Contohnya ikan yang jenis makan di dasar, pertengahan, dan dipermukaan air. Jika kita ingin meletakkan dua spesis ikan yang berbeza, corak pemakanan hendaklah berbeza. Ini adalah untuk mengelakkan ikan berebut makanan dan lebih penting mengelakkan ikan daripada bersaing untuk menguasai kawasan. Seperti kita sedia maklum, di dalam akuarium, ikan juga akan ada territory nya sendiri. Contohnya ikan di atas, mempunyai jenis mulut yang berbeza... Dan satu lagi yang penting, pastikan saiz ikan itu hampir sama, ataupun saiz tidak terlalu jauh berbeza bagi mengelakan kecederaan yang serius bilamana berlaku konfrontasi :)

4 comments:

Sy Fazidawaty said...

waa....dats a great tips 4 me who just lost my pet..huhu!k, mek nak g tasik unimas lok..i wanna catch fish there n make em as my pets...hehe!

kamil said...

hehe...jgn lok, kenak ada akuarium lok, baru tangkap ikan..kelak yakti nangga ikan ya, sik da tempat diam :)

Sy Fazidawaty said...

aok owh..mena juak..hehe!xpat ngkah dalam plastik jap ka?hehe! =)

kamil said...

bleh engkah..tp nangga spesies juak eh..ado yang tahan, ado yg sik tahan langsung... :) beli aquarium plastik jak...senang nak embak seni2 :)

Pukul berapa jam sekarang???

Music Radio