Friday, December 05, 2008

Possum

Hari tue aku pergi rumah kawan aku. Rumah dia memang lam hutan, jadi aku kategorikan tempat umah dia sebagai mini zoo, sebab banyak sangat binatang liar kat sekitar rumah dia. Anataranya ialah possum. Possum ini asalnya dari Australia, papua dan sulawesi. Tapi jgn terkejut jiwa menjumpai binatang ini di New Zealand, ini kerana binatang ini telah dibawa masuk ke NZ dan membiak dengan banyak di sana.

Possum nie suka memanjat dan di Tasmania, ianya juga dikategorikan sebagai perosak tanaman kerana ia suka makan sayur sayuran yang ditanam oleh petani. Ianya juga suka tinggal di kawasan bumbung rumah. Kat sini buktinya, aku berjaya tangkap gambar possum masa dia memanjat kat atas bumbung umah kawan aku.

Possum nie adalah binatang yang terancam di Tasmania dan tidak boleh ditangkap, dipelihara ataupun dibunuh untuk bulunya. Bulu possum nie banyak digunakan oleh masyarakat Aboriginal di sini untuk membuat pakaian terutamanya bila musim sejuk. Ini kerana binatang ini mempunyai bulu yang tebal..

13 comments:

juri said...

yes mil..possum di bawa masuk ke sini to start fur industry. however, possum has become 1 of d greatest threats (major pest) to NZ environment n TB...is considered the primary wildlife reservoir of Tb for farmed cattle n deer in NZ, and continuing transmission of Tb from tuberculosis possums to livestock...caused death.
It is also a public health concerns.Humans can become infected by drinking un-pasteurised milk or through direct contact with animals or carcasses. Tats y we have to kill possums by either poison or traps in order to control the population(berlesen ekkk)

Kalo tempat mil, possum r protected kan but not in here!!!!

Sy Fazidawaty said...

hmm..mcm pusak pun ado juak..but since dat u mentioned bout aboriginal peeps, i love their art soooo freakin much!very archaic 1 but full of movement..n my illustration are partially influence by 'em.. =)

Kamil L said...

Juri-wah..kejamnya kay NZ, bunuh lagi tue...kekejaman yg patut diberhentikan :( Kat sini diaorg memang tak leh dbunuh...

Sy Fazidawaty-a..a.yolah eh..cam pusak, tapi besar juak binatang tok o.o.. wah..bena kah...kitak kenak ge situk lah kan, nangga sidak ya pun seni :)

juri said...

sebab diorang tu pest kat sini mil..)

kalo kat Aussie, pokok2 seperti spines, prickles have possum defenses (daun2nya poison) but in NZ, most native NZ trees have yummy leaves and no possum defenses.
sebab tu, possum is doing a lot of damage to the native plants, animals and birds....

p/s:mil nak buat 'pet' kah?..:p

Kamil L said...

Juri-bagus maklumat..tak tau plak kamek.. Ya lah kan, susah kalo binatang dari luar tetiba jadi dominan di tempat lain... berlaku kat malaysia, macam ikan flower horn yg mula dominan di sesetengah tasik di malaysia...
nak pelihara?hahaha....tak, mil ingat nak bawa sekor balik ke upmkb..leh juri wat research tentang possum n effects on poultry :p

juri said...

tak sesuaiiiiiiiiii u...hehehhe

p/s: mil..tempat kita ada milkfish kah?

Kamil L said...

hehe..milkfish? apa nama tempatan (kat malaysia)ikan nie yer?
Tak sure lah jue, rasanya jep tau kot... Tapi macam pernah dengar ikan nie dijual kat malaysia (sebab supervisor saya kat malaysia pernah cerita pasal milkfish kat pasar borong selangor).

jep said...

milkfish? chanos chanos?.. aku pun xtau local name & x pnh mkn (ikan susu? haha). ikan ni mmg popular diternak kat SEA ni esp. filipina. tp x popular sgt kat mesia. aku pnh g culture pond ikan ni kat kuching, Lirung bawak.

btw, wah cik Ju.. very informtive meh? :)

juri said...

tul2 jep...kmk beli ikan tu kat Filipinos shop. emmm tak la best sgt huhuhuhu..:p tp alhamdulillah makan gak salted fish gitu

Kamil L said...

Jep- o.o..aku tak tau pun diaorg kultur ikan ni, aku ingatkan tangkap liar jer... Bukan ikan nie banyak tulang halus ke jep dan mempunyai sisik yang banyak n halus2.. Ikan nie kecik dan sentiasa berenang secara berkumpulan d laut?

Jue- wah..ingatkan ju dah lupa dah budaya kita org Malaysia..Ingatkan ju makan western foods jer :p

salina said...

nak tanya skit pasal possum ni..
awak jumpe dia kat mane?rumah kawan awak tu kat mane??
setahu saya possum atau opossum ni byk terdapat di amerika utara dan nya virginia opossum..ada juga kat autralia..tanye..di malaysia ade ke??saya ada buat presentation pasal ni..

salina said...

nak tanya skit pasal possum ni..
awak jumpe dia kat mane?rumah kawan awak tu kat mane??
setahu saya possum atau opossum ni byk terdapat di amerika utara dan nya virginia opossum..ada juga kat autralia..tanye..di malaysia ade ke??saya ada buat presentation pasal ni..

Kamil L said...

Salina-yup, possum ada d Tasmania dan juga di NZ... rasanya dibawa masuk dari luar.. possum bukan asal dari tasmania... kat malaysia, saya tak tau, sb tak pernah tengok d malaysia...

Pukul berapa jam sekarang???

Music Radio