Wednesday, December 17, 2008

Cuti?

Minggu depan, Uni of Tasmania akan bercuti selama 2 minggu. Jadi semua urusan kat Uni akan diberhentikan selama 2 minggu. Aku sebenarnya dah merancang nak ge bercuti minggu depan. Tapi...tapi....problem plak timbul. Sistem (tangki kultur dengan biofilter) aku plak ada prob. Dah 4 minggu dah aku cuba baikpulih aku nyer sistem kultur, baru semalam selesai dan boleh berfungsi dengan baik. Jadi, skrg aku kena pastikan biofilter berfungsi dengan baik. Ini satu masalah, sebab ianya makan masa untuk membolehkan bakteria membiak dalam filter (bakteria yg membantu membersihkan air) lebih lebih lagi bila aku menggunakan air tawar. Jadi mungkin akan mengambil masa 5-6 minggu baru biofilter boleh berfungsi dengan baik. Jadi aku kena sentiasa memastikan ammonium sulfat sentiasa ditambah dalam sistem setiap 2 hari pada sukatan yang ditetapkan hinggalah biofilter aku boleh berfungsi dengan baik. Jadi, batal lagi lah rancangan aku untuk bercuti hujung tahun nie. :((

Jadi disebabkan tak bleh nak bercuti panjang, aku cadang nak ge mancing je lah cuti nie... :) Mancing dekat2 Launnie nie jer, tambahan kat sini pun ada banyak pontoon aku leh ge mancing.. :)

4 comments:

juri_hakim said...

hahahha tak perlu cuti la mil..bersama2 la kita menjalankan tugas sebagai pelajar..:)..km start field work next week. saja jer SV suh start awal coz dia tak cuti christmas waaaaaaaaaaaa sabatoj kmk...:p

p/s:dah plan nak shopping ni (Boxing day) hehehehhe

Kamil L said...

Juri_Akim-aik..kenak spv ju sik cuti krismas? wah...mil pun tunggu boxing day nie..haha...sama lah kita ju :p

juri_hakim said...

juri_hakim laaaaaaaaaaaaa..kenak salah eja o..kenjjjjjj.

ntah la..sv dah cuti this week..so next week ada laaa dia waaaaaaaaaaaa..rinduku di malaysia..:p

Kamil L said...

juri_akim- wah...bukan rindu ju d Bintulu kah?hehehe.. kenjjjj eh :p

Pukul berapa jam sekarang???

Music Radio