Friday, December 12, 2008

Buat makanan ikan

Minggu nie aku memang sibuk sangat buat makanan ikan. Makanan ikan nie dibuat dengan menggunakan fish meal, poultry meal, pre gelatinized starch, alfa cellulose, bentonite, carboxylmethylcellulose, fish oil, calcium phosphate, vitamin premix, mineral premix, stay c (vitamin c) dan ytterbium. Hasil campuran nie lah yang akan aku jadikan sebagai pelet untuk dijadikan makanan ikan.

Nie campuran yang aku masukkan dalam mesin untuk membentuk pelet ikan.

Inilah rupa bentuk mesin nie.

Nie ingredients tadi yang aku campur dan gaul hingga rata.

Inilah pelet ikan yang dah siap... ada orang tanya aku, boleh makan ke pelet ikan nie. Jawapan aku senang je, kalo ikan tak mati bila makan makanan ini, maksudnya kita pun boleh makan gak..hehe

Nie masa aku asingkan pelet yang dah siap tadi untuk dikeringkan di dalam oven selama 24 jam.

Bila siap aku buat pelet untuk setiap diet/makanan, aku kena buka semua mesin nie untuk dibersihkan sebelum aku boleh mula pelet diet/makanan yang lain. Nampak je kecik, nak bukak, memang kena guna tenaga, sebab semua bahagian mesin nie dibuat daripada besi yang tebal dan berat.

9 comments:

yarn said...

boleh mkn??? is it? @_@

Kamil L said...

hehe..sik boleh dimakan sebenarnya yarn, banyak gilak bahan kimia dalam makanan tok eh :)

yarn said...

wakaka~~~
terkejut kmk..nang ado kito alu jadi ikan juak kelak..haha~~~

Kamil L said...

yarn-a.a..jadi ikan duyong kelak eh..hehe...

yarn said...

wakaka~~~
tulun...tulun...

Sy Fazidawaty said...

hmm..dah pande molah mknan ikan tuk, lak ktk polah mknan k org kurus cam kmk jadi berisik ckit k.. =)

Kamil L said...

sy fazidawaty- hehe...sik sama, diet ikan ngan manusia berbeza eh :p

adi bintulu said...

ada contact num kah abg kamil..kami bminat nak beli pellet halus..area bintulu..

adi bintulu said...

ada contact num kah abg kamil..kami bminat nak beli pellet halus..area bintulu..

Pukul berapa jam sekarang???

Music Radio