Sunday, January 04, 2009

Buaya air masin..penyesuaian hidup di air masin...

Kebanyakkan buaya di seluruh dunia tinggal di kawasan air tawar.. Tetapi terdapat juga buaya yang hidup di air masin... Biasanya spesies buaya ini boleh berenang hingga berbatu batu jauh ke tengah laut..

Spesies ini mempunyai kelenjar yang dipanggil kelenjar garam pada lidahnya bagi menyingkirkan garam yang berlebihan tanpa kehilangan air yang berlebihan. Kelenjar ini penting kerana dalam masa yang sama, buah pingang buaya memerlukan air yang banyak bagi membolehkan buaya menyingkirkan garam yang berlebihan...

Anehnya, bukan hanya buaya air masin sahaja yang mempunyai kelenjar garam, tetapi buaya air tawar juga mempunyai kelenjar yang sama walaupun buaya air tawar tidak tingal di kawasan air masin... Kenapa buaya air tawar mempunyai kelenjar ini? Tiada siapa mempunyai jawapan yang konkrit untuk persoalan ini..

Tapi mungkin buaya air tawar dan air masin berasal dari keturunan yang sama di mana mungkin pada berjuta2 tahun dahulu, semua spesies buaya mendiami kawasan air masin.

6 comments:

jep said...

homeostasis. active transportation. diorg ada kelenjar yg sama tp act differently. dlm kes ni aku rasa size does matter. the amount of garam/air kencing secreted membantu diorg utk stabilkan diri dlm different environmnt. buaya air tawar berjemur di tempat kering, aku rasa time tu la kelenjar "garam" tu mainkan peranan. tp x pasti lak how the mechanism is.

that works almost similar dgn ikan. baik ikan air tawar, masin or even diadromous ada buah pinggang, tapi their sizes are different, sesuai dgn environment whre they live in.

"Tapi mungkin buaya air tawar dan air masin berasal dari keturunan yang sama di mana mungkin pada berjuta2 tahun dahulu, semua spesies buaya mendiami kawasan air masin." <--- natural selection? darwinism? heheh..

jep said...
This comment has been removed by the author.
Kamil L said...

jep-info yg menarik :)

Anonymous said...

thanks for your info

mia said...

bole tau x..
buaya air masin ngan air tawar..
adakah kedua-duanya sama ganas?
atau lebih ganas?

Kamil L said...

Anonymous- u r welcome

Mia-dari segi ganas, rasanya dua2 mempunyai sifat yang sama... sb dua2 adalah hidupan liar yg mempunyai naluri liar. Sebenarnya tak kira tawar ataupun masin, bila keadaan di mana makanan semakin berkurangan, ianya akan mula mencari sumber yg lain... tetapi kebanyakkan org beranggapan yg masin lebih ganaz... mungkin disebabkan saiznya yg besar menyebabkan ia dengan mudah untuk menyerang manusia/ haiwan2 yg besar berbanding dengan spesies air tawar yg lazimnya lebih kecil dari yg air masin...

Pukul berapa jam sekarang???

Music Radio