Saturday, January 03, 2009

Apakah ini???

Dari Stanley, aku telah singgah ke Port Sorrel dalam 100km.. Masa berjalan kat pantai, aku terjumpa banyak benda nie.. Mulanya aku ingat ubur2 yg mati... Pastue aku heranlah tgk budak budak ambik benda nie dan main baling2... Dalam hati aku, kalo ubur2, mesti dah sakit dah tangan diaorg bila terkena lendir dari ubur2 yang berasid... Jadi aku cuba lah pegang. Tak menyakitkan... Jadi menambahkan lg kepelikkan dalam diri aku, sb ini kali pertama aku tgk benda nie....

Ada beratus dan mungkin beribu2 benda nie terdampar kat tepi pantai.. bila aku tgk dari dekat, macam timun laut pun ada... Jernih dan kenyal... Tapi pila dibaling kuat, ianya akan pecah macam jeli....

Bentuk dan warna yang menarik :)

Berkilau kilau bila terkena pancaran matahari....

Bila aku pegang dan belek2, aku rasa benda nie tidak membahayakan..Tapi masih aku tak tahu, apakah benda nie...sapa2 yang tahu, leh bgtau kat aku yg tak tau nie :)

15 comments:

pawana said...

saya rasalah nie macam anak2 mentimun laut kot!!
rasanye lahh..kalo x silap kat pantai malaysia pon ada pada sesetengah tempat hehehe

pinkbutton said...

wow. if it is a sea cucumber, cantiknye!!!

rauhunt said...

Aku rasa tu mcm brown algae (Phaeophyceaea). Apa maksud kau letak gambar sebelah green algae tu? Menda ni melekat kat algae tu ke? Di UK n Europe waters, ada beberapa jenis brown algae (yg mcm tu) attached to various types of seaweeds.

Kamil L said...

pawana-betul? wah..cantik :)

Pinkbutton-a..a...tue ler, cantik, masukkan dalam akuarium :)

Rauhunt-o.o..tapi kat pantai nie banyak benda nie dan green algae yg terdampar... tue yg tak pasti samaada benda nie melekat atau tdk...

Kuzak said...

Aku Rasa Tahi Lut Sinar (Translucent Dung).... Makhluk Laut... Tak Ingat Nama Apa...

Kamil L said...

Kuzak- Akihirnya ko muncul lagi setelah lama menghilangkan diri..aku ingat ko dah kena pindah pejabat baru yg takde internet dah komputer..hehe...
biar betul, kalo betul, nak tau gak nama binatang tue... mesti binatang tue lutsinar gak :)

Kuzak said...

Aku Tipu je... Saje Nak Tengok Sape Yang Percaya....
Penipuan Secara Maya (PSM)

Kamil L said...

kuzak-kalo penipuan secara maya (PSM), dapat saham gak ker? :p

Sy Fazidawaty said...

waaa...very beautiful creature! =)

Kamil L said...

Sy Fazidawaty- a.a.... :)

Wan Asrina said...

lobster murah kamil sana?? Dah lama tak makan lobster...udang fresh, ketam, sotong....mental sejak keluar dari bintulu.

Kamil L said...

Wan Asrina-Mahal Kak wan, sekor lam AUD 25.00.. rasanya lobster kat bintulu jauh muarah..rugi rasa tak beli lobster banyak2 masa kat bntulu..huhuhu.... Sini, ketam je saya tak pernah jumpa...huhu...

jep said...

mula2 aku ingat hydrozoa.. tp x mgkn kan sbb hyrdozoa nye geng suma bahaya/harmful, ek? (lemah la bab2 bo akuatik ni). kalo anak gamat pun aku leh terima sbb kan rupa anak gamat (juvenile) x sama dgn the parents. tp, camne leh naik kat pantai lak, sepatutnye depa semua sepatutnye settle down kat sea floor.

Kamil L said...

jep-mungkin ombak menyebabkn ianya hanyut smpai ke darat? a..a...ini roy n natrah mungkin tau kot...diaorg buat bio akuatik :)

nylon fishing net said...

Although there are differences in content, but I still want you to establish Links, I do not know how you advice!
Cargo Net

Pukul berapa jam sekarang???

Music Radio