Saturday, May 02, 2009

Seafood haram?

Baru baru nie aku ge dinner utk meraikan kejayaan menghabiskan research dan keberangkatan penyarah USM ke kampus induk Uni of Tas, Dr Ng. Sebelum nie dia buat research kat sini. Jadi skrg dah abis, jadi dia kena ge ke kampus induk untuk buat analisis untuk samplel dan terus balik ke Malaysia. Dah hampir 3 bulan di buat research mengenai minyak kelapa sawit. Secara kasar, aku boleh katakan rupanya minyak kelapa sawit banyak juga kegunaan, bukan sahaja untuk memasak, tapi untuk membuat makanan ikan. Seperti kita tau, antara satu bahan yang paling mahal dalam makanan ikan adalah minyak ikan, jadi dengan kajian yang dibuat skrg ini, aku yakin dalam masa beberapa tahun lagi minyak kelapa sawit akan boleh digunakan untuk menggantikan minyak ikan dalam pembuatan makanan ikan.
Ini adalah pensyarah dan pelajar yang terlibat dalam reserach tersebut. Adus..makanan aku yang paling lambat sampai... Tapi kat restoran nie memang betul2 masalah bila nak makan. Order seafood pun diaorg letak "ham". Memang budaya sesetengah restoran kat sini di mana seafood diaorg letak "ham". Jadi hati2 lah kalo makan, kena tanya betul2. Sb aku tanya kat sini, memang sesetengah budaya pendatang dari eropah menyediakan makanan seafood dengan "ham".
Ini adalah "main supervisor" aku, umur dia sama ngan aku. Dia dapat PhD dalam usia yang muda... Dia nie memang tinggi, kalo berdiri, aku setakat bahu dia jer...
Sebelah aku adalah Dr Ng, pensyarah dari USM. Sebelah Dr Ng adalah bekas "main supervisor" aku.. Skrg dia jadi co-supervisor aku.. Tapi masih segala keputusan mengenai hala tuju research aku dia yang buat..main supervisor aku ikut jer. Biasalah kan, dia kena ikut cakap org yang lebih tua..huhuhu...

6 comments:

yarn said...

waaaa...imej baru...!!! hehe...

Kamil L said...

hehe....yo lah eh..aso sik larat dah jago rambut panjang...huhuhu

Jep said...

ape ko mkn tu wei?.... nmpk simple jek. hahaha... tunggu punyela lama.

feed dr palm fruits & kernel ni dah byk org buat utk small & ruminant animals. utk ikan je blum kan. yes, caiyok!

kirana said...

Berapa lamak gik study tok? Ney tauk, mun lamak gik Kirana pegi berambeh ke sia...

SyFazidawaty said...

aie,ktk mkn apo?mcm x kenyang jak mun mkn yo jak.. =D

Kamil L said...

Jep-huhu..aku makan trout n asparagus.. tue ler...lama sungguh...diaorg tengah tangkap ikan..huhuhu... a.a...betul tue, aku tak pernah lg tengok org guna palm oil untuk buat makanan ikan secara komersil.. biasa nya guna fish oil utk fish feed.. Tapi kalo berjaya, bagus gak, nanti makin kaya lah org yg tanam kelapa sawit :) Tapi aku rasa, minyak kelapa swit sendiri masih belum 100% sesuai.. kena ubah kot cara penapisan, baru bleh...

Kirana-hehe..datanglah berambeh :) lamak gik, adalah lam 2 tahun gik kali..bergantung ngan progress juak...

SyFazidawaty-hehe..nipo nak molah..dah nak makan sidak yo kedak to jak, sik do nasik.. Makan jak lah kan wlpun raso sik kenyang..huhuhu...

Pukul berapa jam sekarang???

Music Radio