Friday, May 08, 2009

Yang mana sesuai?


Kajian yang melibatkan tumbesaran ikan adalah kajian yang biasa dilakukan oleh penyelidik yang terlibat dalam akuakultur. Tetapi terdapat satu kesalahan yang biasa dilakukan oleh penyelidik yang melakukan kajian mengenai pemakanan ikan iaitu jumlah makanan yang sepatutnya diberi pada ikan. Sesetengah penyelidik memberi ikan makan hingga ikan tersebut kenyang. Tetapi itu adalah kesalahan yang paling nyata kerana tumbesaran ikan akan mengalami perbezaaan dan perbezaan ini bukan disebabkan oleh kualiti bahan yang digunakan, tetapi disebabkan oleh kuantiti makanan yang dimakan oleh ikan.

Oleh itu cara yang terbaik untuk memberi makan ikan (jika kajian melibatkan pemakanan) adalah dengan memberi ikan makan dengan kadar yang sama. Contohnya 2% dari berat badan ikan. Dengan ini kita dapat melihat perbezaan dari segi tumbesaran ikan yang disebabkan oleh kualiti bahan yang digunakan dan bukan disebabkan oleh kuantiti bahan yang dimakan oleh ikan.

9 comments:

Jep said...

heheheh. aku andaikan lebihan makanan dlm setiap tangki/treatment pun diambil kira. sbb metabolisme rate setiap individual treated fish pun x sama (dlm kes ni kene tgk lak saiz ikan).

soalan: camne kalo.... masa nak mulakan ekperimen, sbg cthnye experimental unit (ikan) kita tu tak sama saiz (sbb itu je stok yg ada)?

Kamil L said...

yup, betul, metabolisma berbeza dan kalo dari segi kajian fisiologi, memang penting.

Untuk eksperimen yang mempunyai saiz ikan yang berbeza, memang tidak menjadi masalah sb biasanya ikan akan dipilih secara rawak bagi setiap treatments. Jadi kemungkinan saiz purata bagi setiap treatments untuk sama adalah tinggi.

kirana said...

Laaa.. Kamil, Kirana mane la reti pasal bab2 ikan nih! Jgn kata camner nak pelihara ikan, bile gi beli ikan, nama ikan pun tak reti! Kirana tau 1 name jerr...ikannnn!!!

Jep said...

aku ada baca statistically utk ekps. dgn disadvantage camtu leh gune analysis of covariates (ancova).

Kuzak said...

Wah... Azharnye... Ikan Label D4

Kamil L said...

Kirana-hehe..takpe kirana, yang penting ikan tue nampak ensem dan sedap dimakan... hehehe....

Jep-o.o.o...camtue..aku tak tau lak..hehe.. takpe, info yg bagus :)

Kuzak-hahahaha...kuzak, ko buat aku sakit perut gelak kat sini...lawak siotttttt (hanya org tertentu je faham ayat ko)...... aku ingat lg time ko tolong aku sampling masa kat UPM dulu...hahaha...aku simpan lagi buku ukuran ikan tue yang ko tulis nama "azhar" ..hahaha...

joegrimjow said...

nak ternaj ikan la plak lepas ni!

SyFazidawaty said...

i see...nice info!=)

Kamil L said...

joegrimjow-hehe..boleh..tambahan pun ikan kejap je membesar, 6 bln dah leh jual dah :D

SyFazidawaty-tq

Pukul berapa jam sekarang???

Music Radio