Monday, May 25, 2009

Berita yg amat mengejutkan sejak aku menjadi seorang pelajar

Malam semalam aku dapat email dari supervisor aku yang memberitahu aku dia ingin jumpa semua 4 orang pelajar termasuk aku yang berada di bawah penyeliaan dia. Memang terkejut, sebab tak pernah pernah dia hantar email pada hujung minggu, hari ahad lagi tue. Jadi memang bermacam macam persoalan bermain dalam benak fikiran, apa sebenarnya yang dah berlaku. Nampak macam serius jer sampai hantar email 2 kali, hari ahad lagi tue.

Jadi tadi, aku n 3 orang kawan2 aku ge lah jumpa dia. Masuk je dalam bilik dia, dia pun tutup pintu opis dia. Erm..rasa pelik, sebab dia ketua jabatan, jadi bilik dia memang besar dan takde oarng yang akan masuk atau lalu kecuali yang ada meeting ngan dia. Jadi dalam hati aku, takpelah, mungkin ada sesuatu yg sensitif dan penting yang mungkin dia tak nak org lain tengok dan dengar.

Jadi dia suruh duduk, dan baru je duduk, dia pun bagitau ngan kitaorang yang dia akan berhenti jadi ketua jabatan, profesor dan pensyarah kat universiti. Dush....rasa batu besar menghempap kepala aku masa dia kata dia berhenti. Tergaman n terkejut aku. Bukan aku sorang, kawan2 yang lain pun senyap, terkejut. Dia bagitau yang dia dapat kerja baru sebagai penyelidik di syarikat swasta. Memang amat mengejutkan, di mana seorang Ketua Jabatan, Profesor lagi tue nak pindah ke bidang industri di mana ia akan menjadi seorang penyelidik dan bekerja di bawah orang lain. Dalam hati aku, memang atau mungkin dia ada masalah dengan pihak universiti.

Memang berlaku sedikit masalah dengan pentadbiran jabatan tahun lepas, di mana jabatan akuakultur digabungkan dengan kolej marin australia. Bila bergabung, bukan sahaja jabatan akuakultur hilang nama, malah course akuakultur pun telah ditukar kepada nama lain (yg takde kaitan dengan akuakultur). Jadi ini yang banyak menimbulkan ketidakpuasan hati pensyarah yang terlibat.

Jadi masalah yang paling besar adalah aku tidak mempunyai supervisor dalam bidang pemakanan. Sedangkan sekarang bidang aku adalah pemakanan. "primary supervisor" aku sekarang adalah bidang fisiologi. Sebenarnya 4 bulan yg lepas, supervisor aku yang nak pindah ini adalah "primary supervisor" aku, tapi dia tukar jadi co supervisor aku dan melantik co superviosr aku (bidang fisiologi) sebagai "primary supervisor". Aku tak pernah tanya kenapa tukar, jadi sekarang baru aku tau kenapa dia ber ia ia nak tukar.

Aku ada seorang lagi co supervisor dalam bidang pemakanan, tapi dia pun akan berpindah juga dalam masa yang terdekat. Jadi 2 oarng supervisor aku (dua dua pemakanan) akan pindah. jadi tinggallah sorang je supervisor aku yang bidangnya lain dari aku. Jadi memang dan tak dinafikan lagi aku menghadapi masalah besar sekarang. Aku pun tak tahu dah nak buat apa dah.. =((

22 comments:

Jep said...

simpati. tp fokus saja pada research. itu yg plg penting buat masa. all the best!

Kamil L said...

Jep-tq...masih sakit lg kepala aku sb terkejut sangat tadi..huhu...

fusuna said...

meh nak jadi supervisor pemakanan :P

Anonymous said...

mr kamil,

sabar la bnyk2!!!!its very tough moment!!!but believe that it is a right time to proof u can do it!!!life must go on.

Cikgu Ayu said...

Sy pun simpati ngan awk, Kamil... Tapi x tau apa yg bleh sy tlg... Sy cuma bleh doakan harap awk x putus asa & bangkit ngan lebih bersemangat. CHAYOOO! CHAYOO! CHAYOO!!! Ingat, walau susah mana pun kita, Allah sentiasa ada di samping kita... InsayAllah, semoga diberi ketenangan & dipermudahkan segala urusan oeh-Nya.Amin;)

oon said...

aiiii tedah mek ngr kes kitak tok. tp sikboh dibingong gilaak, fokus ngan research kitak, Insyaallah all would be fine. cant wait to meet u kat upmkb klk.

tp mun kitak mok kmk jadi sv kitak leh juak, hehe

yarn said...

sama mcm sidak lain, buat maso tuk juz focus on ur research. do ur bes!

sekda masalah sik dapat d selesei. mcm apo yg mek reply dlm komen ktk d blog mek, tuk mungkin pestime ktk berdepan masalah pituk. tp mek cayak, jalan penyelesaian sstu masalah bukan cumo sigie jak. terpulang pada kito utk menjadikan eh lebih baik.

GO! GO! POWER RANGERS!!!! ;p

kirana said...

Ya lah... Fokus ngan dirik pun lok. Jgn sampei dirik pun terekot2 ngan masalah urang lain.

Natrah &Helmi said...

Sabarlah kamil..PhD is about being independent..inilah masanya ko nak buktikan yg ko memg a good researcher and aku yakin ko boleh..do always keep in touch with ur ex-supervisor..good luck okay..

Kamil L said...

Husna-huhu..bleh....kenalah saya pindah ke palmy plak pas nie kan..huhuhu...

Tanpa Nama-tq...betul tue, hidup kena dteruskan :)

Cikgu Ayu-Terima ksih ayu... Sebenarnya terkejut sangat semalam, jd pening kepala berfikir..tp bila dah tenang balik, dan fikir balik, setiap kejadian mesti ada hikmahnya kan...

Shahrul-ya lah kan shah, kamek cuba nak fokus balit (wlpun masih ragu tentang apa yg akan dihadapi kelak)..huhu.. Bena kah? mun camya, pindah ke reading lah kamek pas tok :D

Yarn-hehe...kamek ranger hijau yarn :p Ya lah kan yan, apapun hidup kena dteruskan :D

Kirana-a.a...betul kata kitak ya kirana... tq :D

Natrah-Aku hampir lupa ayat nie Natrah.. Bila ko tulis, mengingatkan aku balik tentang kesusahan yg pernah aku lalui masa Msc dulu... Aku rasa aku dulu n skrg sangat berbeza.. Aku rasa semangat aku masa msc dulu lg kuat dari skrg.. Sb dulu aku ada ramai kawan2 yg banyak bg semangat. Skrg semua kawan2 jauh dah..huhu.. Aku harap aku dapat jadi aku yang dulu Natrah...huhu...
a.a..betul gak tue..aku belum minta lagi email dia.. aku rasa aku akan contact dia kalo ada prob... Tq Natrah :)

azham said...

salam Kamil,

masing2 ada problem dgn PhD nh kan...goodluck bro. Jgn yg current nh pun nak cabot udah ler...doa banyak2. Aku pun tgh risau nh. Dh masuk taun tiga aku nh...hadoiii....

Kamil L said...

Azham-Salam..tq Azham.. tue ler kan...banyak tol prob..aku harap2, pas nie, takde lah prob camne lagi...huhu... a.a..ko dah masuk 3 tahun kan.. cepat tol masa berlalu...huhu

juri_hakim said...

mil...berusahalahh...emmmm pa2 pun ktk boleh deng..ops..salah tek..ktk boleh mil..hehehhee bnyk2 kan doa inshaAllah semua akan ok..jgn hilang semangat ok...:)

rauhunt said...

ni lah salah satu dugaan yg tak terjangka dlm phd. harap2 semuanya akan ok lepas ni. apa2 pun, mu kena bincang ngn upm, dan dapatkan maklumat bertulis ttg tindakan apa yg patut mu buat, jgn secara verbal. all the best

siti farziana said...

huhuu...cmne erk? berat gk...huhu cmne erk problem en nie?huhu...
erm... pe kate terjun or menjerit di tgh lautan...hehe gurau jerk..hehe
papepun encik kena sabar, kuatkan iman dan byk2 berdoa pada ALLAH (mintala ape yg patut, yg xpatut xyah mintak..;0)
for sure mesti settle gk jugk problem encik nie. erm..mintala tlg pd Dr Hamdan...;p

Kamil L said...

Jue-Thanks ju...setakat nie masih leh bertahan lagi..tak ilang lg semangat. tapi kalo makin luntur tue, mungkinlah kan..huhu... Kekadang benda yg tak djangka slalu berlaku kan.. Wlpun kita bersedia dengan masalah, tp kekadang masalah yg tak dijangka melampaui kemampuan kita..huhu..

Rauhunt-Thanks Rauhunt.. tue ler kan..aku memang paling takut bab2 supervisor nie.. Dulu waktu aku mohon tempat pun, aku dah tanya bila dia nak pencen.. sb risau benda camne berlaku.. tp akhirnya berlaku gak... Aku akan jumpa spvr aku lagi nanti, bincang ngan dia, camne dan apa yg akan/perlu aku lakukan nanti... aku akan tulis/antar report kat upm nanti.. Tambahan pun aku akan hantar progress report lam bulan 8 nie... thanks rauhunt..

Siti Farziana-huhu...beratlah gak yan..huhu.... nak berenang tengah laut? nak terapung pun tak reti, ni kan plak nak berenang..huhuhu..... Tue ler kan..nanti saya akan tanya ngan org yg berpengalaman, camne nak atasi masalah camne..huhu.... thanks yan... :)

Rozhan said...

salam mil...sabau mil...challenge sume nie...tapi atleast citer ko ni blh diambil buat pedoman...pasal s`visor ko nak pindah ni, ko tanya ler dia kot2 ko bleh mewarisi buku2 dia ke..nota2 penting ke...harta karun dia ke..anak dia ke...ooopsss...

Kamil L said...

Roy-tue ler kan roy, kekadang benda yg tak dijangka berlaku..huhu...
Nota? ops..aku risau nanti kalo dia bagi kat aku, mau penuh sarang labah2 kat nota2 tue..huhuhu.... haha..anak? anak dia skolah rendah lg roy..haha.. nie lah jadi kalo kahwin lewat.. dah pencen, anak kocik lagi..huhuhu :-p

*wink wink* said...

cheer up!ada hikmah di sebalik smua tuk..think positive.. =)

Kamil L said...

*wink wink*- thanks :)

Ronie said...

wah..sentap bila baca blog awak..eniwei saya doakan awak dapat bertahan dengan dugaan kali ini, mudah2an dugaan ini menjadikan awak lebih kuat, walaupun jauh dari rakan2 tapi kami rakan2 bloggers tetap mendoakan awak

Kamil L said...

Ronie-Thanks Ronie.. Mula2 dulu memang sakit kepala, seminggu tak bleh nak fikir dengan betul...stress... Tp skrg dah ok sikit, dah bleh terima... Just kena usaha lebih lah kan pas nie..huhu... apapun, terima kasih atas doa awak dan kawan2 semua... :)

Pukul berapa jam sekarang???

Music Radio