Wednesday, February 18, 2009

Kelas

Semester dah bermula.. Itu ayat2 yang bila aku dengar, aku akan jadi berdebar2.. Walaupun aku tak ada cuti semester, tapi bila Universiti dah buka semula, aku secara tak langsung pun akan sibuk gak dengan kelas dan persediaan untuk pembentangan tahunan... Minggu nie kelas statistik (Program R) aku dah bermula. Yang aku tak tahan tue, untuk minggu nie kelas bermula kol 9 pagi- 5ptg dan hanya rehat sejam kol 1-2ptg tiap2 hari. Tau2 lah kan, kalo kelas dari pagi ke petang, mata memang sepet je lam kelas ditambah lagi dengan aktiviti menganguk2 (disebabkan ngantok)..huhu... Jadi pensyarah pun suka mengajar sb tengok pelajar asyik mengangguk je (mungkin dia ingat pelajar dia faham kot)..hehe....

Ditambah lagi dengan subjek Statistik + Program, lagilah menyebabkan aku terlena dalam kelas... mata dah ngantok, tgk nombor dan formula, tambah lagi 2 kali ngantok, ditambah lagi ngan program yg pelik2, terus mata aku hampir tertutup...huhu...

Apapun yang berlaku, aku kena lulus gak subjek nie supaya sem depan aku tak masuk kelas nie balik..huhu.... Sebab nie subjek statistik yang ke dua yang aku kena ambik sepanjang pengajian aku kat sini... Yang pertama dulu, statistik dan program SPSS, dah lepas dah sem lepas, yang nie subjek statistik dan program R, yang ke 2 plak.. Tapi yg kali nie memang menyebabkan aku sesak nafas, sb banyak melibatkan arahan/bahasa komputer (betul ke ayat aku nie?) aku nie memang lemah sangat dalam komputer... Nak bagi arahan ngan komputer pun selalu tersilap... huhu....

Jadi buat masa sekarang, terpaksalah aku mengurangkan aktiviti meng update blog, sb bila tensen, idea takde untuk menulis..huhu....

9 comments:

khairul onggon said...

Yayy..!! SPSS.. opis kmkorg makei version 16 bro.. Server SPSS kmkorg baruk jak kenak attack virus marek..

rauhunt said...

alasan semata2 ..code html utk edit blog sanggup blajar ..tp R kau kata susah?

haha ..sbenarnya aku pun sama ..boring gila blajar R

SyFazidawaty said...

u can do it!once u familiarized with em, dat R will bcome fren 2 u.. =)

Cikgu Adham said...

keh keh keh... study beb, jgn tak std

yarn said...

spss...??? nangga namo pgrem yo jak dah palak penin...hehe~~~

stdy smart bro!!!

Jep said...

R & coding & susah? huhuhu.. that's the price yg kena bayar bagi benda2 percuma. hahahha...

all the best!

juri_hakim said...

tak pe..mil belajar elok2 ekk..nnti leh ajar kmk..hehehe pening gak ju belajar R huahuhauahauhaauahaa

Kamil L said...

Khairul- kena virus? abis, dapat dselamat kah sik data2 kitak tek?

Rauhunt-huhu...aku pun rasa R tue memboringkan...tp aku buat keputusan aku tak guna R, aku nak guna SPSS je, senang sikit..huhu...

SyFazidawaty- hehe...wokey, bena kato kitak, mek belajar :)

Cikgu Adham-huhuhu...tue ler, student kena lah study kan..huhu...

Yarn-bukan kitak pernah makei pakei final year project kitak dolok kah yarn?

Jep-hehe...tul tue...benda percuma, mesti susah..huhu.. tue yg kawan aku kat sini tensen arie tue, dia kata kalo university tak nak beli prog SPSS, dia akan beli sendiri sb dia tak nak belajar R..hehe..

Ju- Ju pun guna R kat sana? hehe...ntah2 ju dah terer dah kan..nanti kalo mil masih tak faham, mil akan tanya kat ju lah kan :D

yarn said...

aok bro, kmk pnah makei pakei molah fyp dolok...tp kmk byk guna factor analysis jak la...ekeke...lain2 mok bena bukak kitab...huhu...

Pukul berapa jam sekarang???

Music Radio