Friday, July 22, 2011

Buaya Air Masin II

Merupakan spesies buaya paling bsar di dunia di mana buaya jantan boleh mencapai panjang hingga 5 Meter dan ada rekod menunjukkan buaya ini mencapai panjang hingga 7 Meter. Buaya air masin ini dijumpai tidak hanya di air masin dan payau, tetapi boleh juga dijumpai di kawasan air tawar (sila rujuk entri ini di mana ianya akan menjelaskan bagaimana buaya air masin boleh hidup di perairan air tawar: Buaya air masin..penyesuaian hidup di air masin... ). Buaya ini boleh dikesan jauh di tengah laut dan ini telah dibuktikan dengan report "Buaya tembaga terdampar di Pantai Teluk Chempedak" dan "Adakah ini bukti buaya memang wujud d PD?"

Buaya ini mempunyai mulut yang sangat kuat. Mangsa utama buaya ini adalah seperti kera, kerbau, lembu, kambing, pelbagai jenis ikan sehinggalah ikan jerung dan kemungkinan manusia. Buaya ini sangat merbahaya kerana ia akan mendekati mangsanya perlahan2 tanpa pengetahuan mangsanya dan apabila berada hampir dengan mangsanya, hentakkan kuat dari ekornya akan menghasilkan terjahan ke depan dan pada masa ini ia akan menerkam mangsanya dan kemudian menarik mangsanya ke dalam sungai. Biasanya buaya akan membunuh mangsanya dengan melemaskan mangsanya di dalam air. Biasanya buaya yang bersaiz 3 Meter adalah merbahaya kepada manusia kerana ia berpontensi untuk menyerang dan meyebabkan kematian pada manusia.

Buaya ini dikategorikan sebagai spesies yang berisiko rendah untuk pupus. Tetapi pemburuan buaya air masin ini adalah tidak dibenarkan kerana yang spesies yang dilindungi. Induk buaya boleh menghasilkan sekitar 60 biji telur dalam satu masa. Buaya betina akan berada berhampiran dengan sarang sepanjang tempoh pengeraman. Seebab itulah sangat merbahaya bagi kita mendekati kawsan pengeraman buaya kerana induk buaya berada di sekitar sarangnya. Jangkahayat buaya adalah sekitar 70 tahun.

2 comments:

mMoOnN aAlLeEaA said...

baca pun dah meremang semacam dah tok.kamek pun g zoo kah nang takut nak dekat ngan tempat boyak tok.sik tauklah kenak

Kamil L said...

hehe..mun dengar boyak, mesti semua org takut..kamek pun takut juak..hehe.. Tp kamek sangat berminat untuk molah research tentang boyak...

Pukul berapa jam sekarang???

Music Radio