Tuesday, August 03, 2010

Adakah ini bukti buaya memang wujud d PD?

Hari nie, keluar dalam suratkhabar KOSMO mengenai penemuan bangkai buaya sepanjang 5.5 meter di pantai Port Dickson, N9. Aku pernah menulis beberapa entri mengenai buaya sebelum ini dan salah satu entri yang aku tulis ialah berkenaan dengan dakwaan adanya buaya di port dickson:

http://kamil80972000.blogspot.com/2010/01/serangan-buaya-di-pantai-port-dickson.html

Dan beberapa entri lain mengenai buaya:

http://kamil80972000.blogspot.com/2008/10/buaya.html
http://kamil80972000.blogspot.com/2009/01/buaya-air-masinpenyesuaian-hidup-di-air.html


Rasanya selepas ini pihak berwajib hendaklah mengutamakan keselamatan nyawa pengunjung kerana sebelum ini kita selalu mendengar pihak yg berkenaan selalu menafikan kehadiran buaya d pantai PD. Ingat, nyawa lebih bernilai dari wang ringgit. Jangan kerana wang ringit, kita sanggup membahayakan nyawa org lain.Sang Bedal di pantai PD (AKHBAR KOSMO)


MOHD. FAREZ (kiri), Azay dan Suhaimi bersama bangkai buaya tembaga yang ditemui di pantai Port Dickson semalam.


PORT DICKSON – Jika sebelum ini kehadiran buaya di pantai peranginan di Port Dickson sering dinafikan oleh banyak pihak, namun semalam persoalan itu terjawab apabila seekor buaya tembaga betina ditemui di pantai Ixora Permai, Tanjung Agas dekat sini.

Reptilia pemangsa itu dijumpai terapung-apung oleh tiga orang pekerja binaan pada pukul 12.45 tengah hari ketika mereka sedang memancing di kawasan berkenaan.

Seorang daripada mereka, Suhaimi Salim, 35, berkata, dia dan rakannya yang sedang asyik memancing terkejut apabila ternampak objek yang pada mula disangka kayu.

“Saya nampak sesuatu seperti kayu terapung tetapi selepas dilihat dari jarak dekat, objek itu rupa-rupanya bangkai buaya dalam keadaan terlentang.

“Selepas yakin bahawa buaya itu kaku dan tidak bergerak, baru kami memberanikan diri menghampiri sebelum menariknya kira-kira 500 meter ke tepi pantai,” katanya ketika ditemui di sini semalam.

Suhaimi memberitahu, selepas itu dia bersama rakannya menarik buaya terbabit di tepi pantai dan mendapati badan buaya itu terdapat luka dipercayai kesan ditembak.

Rakannya, Mohd. Farez Mohd. Said, 19, pula berkata, buaya sepanjang 5.48 meter dengan ukur lilit 2.43 meter dan berat hampir satu tan (kira-kira 1,000 kilogram) itu berkemungkinan berasal dari Sungai Linggi dekat sini.

Menceritakan detik penemuan reptilia itu, Mohd. Farez berkata, dia pada mulanya terkejut dan tidak mempercayai apa yang dilihat kerana buaya biasanya tidak ditemui di laut.

2 comments:

kal jis (im not carl zeiss) said...

Yahh mena kata dirik dlm entry2 lamak marek ya.. Apa ndak kah reaksi kjaan ttg kes tuk.. Org mcm u Kamil bagus jadi bos sidak..

Kamil L said...

Kal jis-ntahlah kan, apalah kan reaksi sidak ya yg suka menafikan fakta... kamek sik apat jd bos sidak ya, kelak alu sik maju industri perlancongan sidak ya kelak..hehee

Pukul berapa jam sekarang???

Music Radio