Saturday, April 10, 2010

Mengapa Ikan Tidur?
Ikan seperti makhluk lain, perlukan tidur. Mengapa ikan tidur? Tidak dapat dipastikan secara saintifik mengapa ikan tidur. Tetapi terdapat beberapa teori yg mengaitkan alasan mengapa ikan tidur.

1. Ikan tidur untuk membolehkan ia merehatkan dirinya dan membolehkannya pulih daripada semua aktiviti yang telah dilakukan semasa pada waktu aktif.

2. Dan kemungkinan lain mengapa ikan tidur adalah disebabkan ingin memastikan tenaga dalam badannya tidak habis digunakan (secara tidak langsung boleh mengurangkan kekerapan pengambilan makanan, dan ini secara tak langsung menambahkan masa utk ikan berahat dan boleh mengelakkan diri dari serangan pemangsa yg lain).

7 comments:

kiki said...

Selalu tertido dolok sebelum ikan, nantik ikan tido...

Kopiah Senget said...

Salam Enchik Kamil! selama ni aku tak tahu plak Ikan pun tidor juga! hehe then camne dia tidor? terapung2 or stay kat dasar laut?

Kal Jis said...

Kamil.. bagus info tuk.. mun ikan di tutup matanya adakah akan tido atau mati??

Kamil L said...

Kiki- Ikan tdr macam sik tdr..sb ikan tdr dengan mata terbuka... :)

Kopiah Senget-hehe..ikan tdr, biasanya dengan mata terbuka dan ikan akan berada d dasar dan tak bergerak..

Kal Jis-hehehe...sorry khairul, sik faham mek soalan kitak eh.... adakah soalan nya camtok, "mun ikan tutp mata, adakah ikan tdr atau mati?" ikan mun mati, biasanya akan terapung :)

u.m.y publisher said...

kacak la ikan yo mel, warna warni jk...

zayani zidane said...

i penah bace yang ikan adelah satu2 nye haiwan yang tidak tidur kerana tiada kelopak mate..hurmmm

Kamil L said...

Umie-hehe..ikan warna warni namo eh..hehehe

Zayani Zidane- Ikan sebenarnya tidur... tapi ikan tidur dengan mata yang terbuka.Ikan tidur dengan mata terbuka kerana ia tidak mempunyai kelopak mata.... Biasanya bila ikan tidur, ia akan duduk senyap di dasar dan tidak bergerak. Ada ikan contohnya lungfish, ia akan berhibernasi di dalam lumpur kering bila tiba musim kemarau dan bernafas menggunakan paru2. Begitu juga bg sesetengah ikan kap, ia akan tidur atau berhibernasi kalo suhu tidak sesuai di mana ia akan menanam dirinya di dalam dasar berlumpur.

Pukul berapa jam sekarang???

Music Radio