Thursday, January 21, 2010

Serangan Buaya...bila kah pihak berwajib nak bertindak?


Hari nie, ada lagi cerita serangan buaya dan kali ini berlaku di Sarawak. Seperti yang kita sedia maklum, sebut je buaya, mesti semua orang akan terfikirkan mengenai sarawak. Memang tidak dapat dinafikan lagi, populasi buaya di sarawak semakin meningkat. Ini mungkin kerana buaya adalah reptilia yg dilindungi. Adakah pihak berwajib akan mebiarkan sahaja populasi buaya ini meningkat tanpa kawalan yang sepatutnya? Hanya yang merisaukan bilamana populasi pemangsa lebih tinggi dari jumlah populasi mangsa seperti ikan. Jadi pihak berwajib perlulah menjalan kan kajian mengenai jumlah populasi buaya untuk memastikan jumlah populasi buaya seimbang supaya tidak berlaku masalah kekurang makanan dan bila masalah kekurangan makan berlaku, maka perkara yang tidak diingini akan berlaku seperti serangan terhadap manusia.

Antara tindakkan yang boleh dilakukan untuk mengawal populasi buaya adalah:

1. membenarkan pemburuan buaya pada musim2 tertentu.

2. membenarkan pemburuan buaya yang bersaiz lebih dari 3 meter.

3. membenarkan pemburuan buaya yang ganas, seperti menyerang manusia.


Berbalik pada serangan buaya tadi, mengikut cerita mangsa, saiz buaya yang menyerang beliau dianggarkan sepanjang 6 meter. 6 meterrrrr...memang mengejutkan. 6 meter boleh dikategorikan sebagai buaya bersaiz besar di mana lebar badan buaya sepanjang 6 meter ini biasanya sama lebar dengan sebuah kereta wira (anggaran kasar mengikut panjang buaya). Memang beliau amat bernasib baik kerana dapat melepaskan diri dari pemangsa. Bak kata pepatah, selagi belum sampai ajal, kita takkan mati.Ini adalah petikkan dari berita harian mengenai serangan tersebut:


Berita Harian 21 Jan 2010

Lelaki selamat selepas bergelut dengan buaya

KUCHING: Seorang pemandu lori terpaksa bergelut dengan seekor buaya selama kira-kira 10 minit untuk menyelamatkan diri daripada menjadi habuan reptilia yang menyambar kakinya itu semasa beliau mandi di Sungai Semada, Balai Ringin dekat sini semalam.

Mathias Winston, 37, dari Kampung Semada Belatok, kira-kira 40 kilometer dari pekan Serian mengalami kecederaan di paha kiri, betis dan tapak tangan kanannya selepas diterkam dan dihempas buaya yang "mengamuk" itu.

Dalam kejadian kira-kira 6.30 petang itu, Mathias yang sedang mandi bersendirian di sungai diserang buaya berukuran kira-kira enam meter panjang itu yang pada mulanya menyambar bahagian betis kanannya.

Isteri Mathias, Mira Dehim, 37, yang ditemui di Hospital Umum Sarawak di sini hari ini berkata, ketika kejadian beliau sedang memasak di rumah apabila beliau terdengar jeritan suaminya meminta tolong.

"Saya ingat suami saya akan mati. Buaya itu ganas dan menerkam kaki selain beberapa kali menghempas badannya. Saya terus tarik tangan suami, tapi buaya itu tidak lepaskan gigitan, saya hampir jatuh," katanya.

Mira berkata, buaya itu melepaskan gigitannya hanya selepas Mathias mengorek biji mata reptilia itu.

"Suami saya cuba membuka mulut buaya untuk melepaskan diri namun gagal. Dia sempat capai bahagian mata buaya itu dan cuba mengorek biji matanya. Buaya itu kemudian melepaskan gigitan dan terus menghilangkan diri," katanya.

Mathias yang dibawa ke Hospital Serian kemudian dirujuk kepada HUS untuk rawatan lanjut.

Mira berkata, ia adalah kes kedua serangan buaya di Sungai Semada.

Katanya, pada tahun 2008, pakciknya turut diserang seekor buaya tidak jauh dari tempat kejadian dan mengalami kecederaan di bahagian pinggang, paha serta tulang rusuk.

"Akhir-akhir ini, dua hingga tiga ekor buaya selalu timbul di sungai itu pada sebelah petang. Saya harap pihak berkuasa dapat ambil tindakan agar kejadian serangan buaya tidak berulang," katanya. - Bernama

6 comments:

khairul onggon said...

aaa... 40km dari kpg kmk ya... ahahaha.. nahya na juak eh.. nang kjaan sepatutnya ambik tindakan papa yg patut takut populasi boyak ya makin tinggi... :)

Kamil L said...

aie..sik jauh nak dari kampun kitak eh...mesti banyak udang kat siyo eh...sb urang madah, seni banyak udang, siyo lah banyak boyak..huhu...
Mun zaman brooke dolok, boyak dibenarkan diburu, tp pada musim tertentu dan hasil buruan akan dibeli oleh pihak kerajaan sendiri.. yo adalah salah satu caro utk mengawal populasi boyak...

*wink wink* said...

hmm...so scarry..
populasi boyak memang patut dikurgkan..
mun x, makin la byk bendo camtuk blaku..

kamil said...

wink wink-yo lah kan..sepatutnya..memang kenak kurang... Jd pihak yg bertangungjawab kena buat sesuatu lah ngan perkara tok kan...

rose said...

wahh kok ngomong bahasaa sarawakk sih.kkekekek...wah kamil, saya sgt suke ceriter buaya...dulu selalu bercite2 nak jadi pengkaji ttg buaya...tapi xder rezki...citer laa lagi pasal buaya..betul ke ader bujang senang yg org kater sumpahan tuh??

Anonymous said...

awal yang baik

Pukul berapa jam sekarang???

Music Radio