Monday, January 04, 2010

Cuti Hujung Tahun d NZ

Lama dah aku tak berpeluang utk menulis entri baru dalam blog aku ini.. Bila ada masa terluang, idea plak takde utk menulis entri.. Apapun, kali nie aku nak berkongsi pengalaman aku bercuti di New Zealand. Baru2 nie aku ge bercuti selama 12 hari d NZ di pulau bahagian selatan NZ. Apa yg dapat aku katakan, South NZ memang kawasan yg amat menarik dan cantik yg pernah aku lawati. Aku berkesempatan pergi melawat ke Christchurh, Lake Tekapo, Lake Pukaki, Te Anau, Dunedin, Queenstown (bandar Lord of the rings - sb ada tour utk pergi ke tempat pengambaran LOTR dan juga dikenali sebagai bandar utk semua aktiviti ekstrem), Milford Sound (tempat yg berada di ranking yg pertama di NZ, hasil dari maklumbalas pelancong di NZ), Franz Josef (atau dikenali sbagai bandar glasier), Greymouth dan beberapa tempat lain.

Tapi disebabkan masa yg terlalu singkat, aku hanya berada sehari atau dua hari sahaja di satu tempat. Bagi aku, ada 3 tempat yg paling menarik yg patut dikunjungi jika melawat NZ adalah Queenstown, Lake Tekapo dan Milford Sound. Memang rasa amat berbaloi untuk menghabiskan masa bercuti di tempat ini terutamanya bagi yg merancang untuk berbulan madu di NZ... Ini adalah antara gambar semasa aku bercuti di NZ.

Christchurch


Christchurch


Franz Josef


Peter's pool


Punakaiki


Queenstown


Queenstown


Hawea


Milford Sound


Milford Sound


Te anau


Dunedin


Dunedin


Pukaki


Tekapo


Tekapo


7 comments:

oon said...

lamak nak ktk sik update ooo. eh ada ngagak JK tek??

Kamil L said...

yo lah kan shah..gago mek shah...tok jak dapat cuti lamak ikit... :)
Sik dapat ngangak JK, nya kat pulau lain... Rambut kitak makin panjang o.o.. Kamek nak nginang rambut mek gik..hehe..nak lawan kitak :p

azham said...

ko lepak katne bro.
aku tingin gak nk pegi tapi kos hotel mesti dasat nh. Almaklum aku 4 beranak.
Gi Melbourne hari tu pun tumpang umah member je...

Kamil L said...

Sewa kat backpackers n cabin masa kat NZ.. kalo hotel, mungkin 2 kali ganda dari harga sewa backpackers...

Cikgu Adham said...

salam..

ai comel sungguh gambar2 dlm ni heh heh.. mantap..

nak try gi melawat juga la gtu gak huhuhu

Kamil L said...

Cikgu Adham-memang comel kawasan nie... yup, kalo ada peluang, apa salahnya kan :)

juri_hakim said...

wow...tempat honeymoon ..kmk setuju2 hahahahhaha :p

Pukul berapa jam sekarang???

Music Radio